Как да съчетаем цветовете в жилището си?

1
339
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Не е нужно да сте експерт, за да съчетаете добре цветовете в жилището си! Има 3 стъпки, които професионалните интериорни дизайнери използват, за да постигнат добри резултати. Ето ги и тях:

Определете настроението, което искате дадена стая да излъчва.

Най-доброто начало да започнете един интериорен дизайн е не цвета или това, което виждате, а това което искате да почувствате в дадена стая или помещение на дома ви.

Цветната палитра е добре да бъде базирана на желаната от вас атмосфера и настроение. При съчетаването на цветовете в жилището е важно да определите характера на стаята. Дали тя е комфортна дневна с меки кресла, стая за игра или модерна кухня със строги изчистени и остри линии има значение!

Ако искате класическа и елегантна стая, то никога няма да сбъркате с комбинация в черно и бяло. Различните комбинации на тонове от цветове, като жълтото, червеното и оранжевото създават блясък и романтизъм в една стая. Светло кафявите, различните оттенъци на синия цвят, бежовото и бялото в комбинация напомнят за плажа и морето.

Правилото 60-30-10

Ако искате да сте напълно специфични в комбинацията на цветовете в жилището си, то използвайте това правило. С него може да определите точно колко ще използвате от определен цвят. Главния ви цвят за стаята трябва да е 60% и се нанася на големите площи, като стени. Второстепенния цвят трябва е 30% от стаята и се изразява в по-малките части от помещението, като мебели, килими и таван. Останалите 10% от цвета на стаята се изразява, чрез акцентите, като аксесоари за мебели и декорация. Тези 10% могат да бъдат изразени в цвят и под формата на една стена, която служи за акцент в помещението. Най-добре е да изберете група цветове от цветната палитра и да приложите това правило за тоновете в групата.

Вдъхновение от природата.

Ако с първите две стъпки ви е трудно да съчетаете цветовете в жилището си, то най-доброто решение е да заложите на неутралните цветове. В природата земните цветове, като тези на пясъка, дървесината и почвата се съчетават добре с акцентиращи цветове, като зеленото на листата и синьото на небето.