Църквата почита паметта на Свети Иван Рилски

1
145
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес православната църква чества паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. Той е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители.  

До 25-годишната си възраст е бил пастир. Религиозната вяра на Иван Рилски се заражда, когато постъпва в близкия манастир “Св. Димитрий” под самия връх Руен. Там той придобива знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приема монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се е отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир – Рилския, който съществува вече 1000 години. След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран.

Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180). През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване.

След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България. На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново.

През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На днешния ден празник има най-големият манастир у нас – Светата рилска обител. На 19 октомври там се провежда Архиерейска света литургия. И тази година отново се очаква хиляди богомолци да посетят манастира на празника.