Арганово масло – ползи и свойства

1
354
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Аргановото масло в България все още не се радва на широка популярност както в много страни по света. С тази статия ще се опитам да запозная читателите с неподозираните ползи и свойства, които крие аргановото масло. Плодовете на аргановото растение (Argania Spinosa) са изключително ценни, затова то е под закрилата на ЮНЕСКО.

Родината на тази екзотична култура е Мароко. Растението арган представлява бодливо извито плодово дърво, което достига до около 8 метра височина и може да живее дори до над 200 години. То е много силно устойчиво на климатичните условия и много наподобява маслиновото дърво. В Югозападно Мароко, където единствено вирее аргановото дърво има над 21 милиона дървета на площ от 800 хиляди хектара. Плодовете му са дребни и кръгли, състоящи се от ядка или две семена. За добиването на арганово масло се използва технология от много векове. Ядките на аргана се смилат в специални каменни мелници след като бъдат почистени от черупките.

Качествата на дървото на аргана са известни отдавна в медицината за производство на лекарства. В последните години аргановото масло се използва широко в козметиката заради доказаните му ценни качества. Аргановото масло е богато на ненаситени мастни киселини, около 80% от самото масло, съдържа също ценните за организма Омега-6 мастни киселини, антиоксиданти и витамини А и Е, вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите.  Основното му действие е срещу процесите на стареене, поради което все по-често се употребява в козметиката. Съдържанието на сапонини прави кожата много гладка и мека, а стеролините успокояват възпаления и раздразнена кожа, ускоряват възстановяването на кожата и запазват естествената влажност. Аргановото масло съдържа токофероли цели 3 пъти повече от зехтина. Тези вещества подобряват кръвообращението и храносмилането, подсилват имунната система на организма. В козметичната индустрия най-често се употребява поради това, че свързва свободните радикали и по този начин забавя процесите на стареене на кожата. Много често аргановото масло участва в състава на различни кремове против бръчки и за успокояване на кожата, тъй като възстановява хидролипидния слой на кожата, заздравява раничките при различни раздразнения като акне и слънчеви изгаряния. Ненаситените мастни и по-точно линоленовата киселина е силен антиоксидант, който овлажнява кожата и освен срещу процесите на стареене, действа като силно противовъзпалително средство при акне, псориазис, лишеи, екземи и рани от изгаряния.  Доказано е положителното въздействие на аргановото масло срещу гъбични и бактериални кожни инфекции и възпаления на ноктите.  Аргановото масло има уникални доказани качества да възстановява и освежава епидермиса.

Аргановото масло се използва не само в грижата за кожата, но и за косата и ноктите. Също така се употребява в продукти за коса за укрепване на косъма и за повишаване на блясъка и цялостната структура на косата. Намазването на косата с арганово масло периодично спомага за подсилване на фоликулите на космите, а също и за доброто хидратиране на косата, съответно и по-добрата защитеност от вредните слънчеви лъчи и влиянието на замърсения въздух. Това е така поради наличието на ненаситени мастни киселини в аргана, които стимулират синтеза на колаген. Не случайно аргановото масло е известно още с названието си „течното злато на Мароко”.