Какво всъщност означава „Иновативно училище“?

1
463
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На октомврийската си сесия Общинският съвет на Бургас одобри създаването на ново основно училище в града. То ще се помещава в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, в сърцето на Бургас. Очаква се, по предложение на кмета Димитър Николов, учебното заведение да кандидатства за “иновативно училище”. Но отвъд атрактивно звучащия термин, какво означава всъщност това?

Иновативните училища са училищата на бъдещето, смятат от МОН. Те попадат под контрола на новия Стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който за първи път въвежда това понятие. За да бъде едно училище иновативно то трябва да докаже, че:

– има възможност да повиши качеството на образованието като разработва и въвежда иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението;

– да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда;

– да използва нови методи на преподаване;

– да разработва по нов начин учебното съдържание, програмите и плановете.

Крайната цел на този нов модел е да “разчупи” училището като концепция, да го направи по-привлекателно за учениците, по-приятна работна среда за учителите и да изпробва в реална среда модерните практики, които все още не намират своето място в образователната ни система.

Когато идеята бе представена през май т.г., от МОН дадоха пример за иновация с учебно заведение, където има сериозни проблеми с успеха и отсъствията. Причината – в региона, в който се намира училището, има групи ученици с по-ниски от средните възможности, включително тези, които нямат добри познания по български език.

Там могат да се приложат различни иновативни средства за най-малките, така че те да бъдат ограмотени. За целта могат да се използват електронни продукти за развитие на речта, повече игрови прийоми, песни, упражнения за стимулиране на положителни емоции.

Друг начин да се разнообрази учебният процес е с промяна на учебната среда. Вместо в прашната класна стая, по някои предмети децата да карат часове извън училището – в музеи, в парка, сред природата.

В едно иновативно училище може да се промени самата организация на учебния процес, като се започне от учебното време. Може часовете, които сега стандартно са по 40 минути, да бъдат организирани примерно в блокове по 100 минути за изобразителното изкуство.

За да получи статута “иновативно училище”, ОУ “Александър Георгиев – Коджакафалията” ще трябва да премине през специална Комисия към МОН, в която влизат психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Проектите ще бъдат разгледани до 31-ви януари. Ако Бургас се вмести в този срок, през учебната 2017/2018 новото основно училище ще отвори врати с този статут.