Тенденции при кухните за 2017 година

2
416
Добави коментар
btrend
btrend

Кухнята е онова магично място, което успява да привлече всеки член на семейството в себе си. Не случайно я наричат сърцето на дома. При добрия дизайн е важно да се наблегне на две неща. Първо на функционалността, все пак трябва да се използва по предназначение и втора, на това да се намери баланса, за да отговаря оптимално на темперамента на човека, който ще се вихри в нея.

Годината е към своя край и дойде момента, в който да разгледаме най-горещите тенденции при кухните за следващата година. Хубавото на интериорния дизай е това, че макар всека година да има нещо ново промените не са толкова големи и само със смяна на няколко малки детайла може винаги да сте в крак с тях. За разлика от модата, в която един сезон е модерно едно нещо, а на следващия напълно различно. При интериорния дизайн винаги може да заложите на някоя класика и така кухнята Ви да бъде в крак с модата. Ако се чудите как би изглеждала кухнята през 2017 година, ето няколко модерни предложения, които определено ще Ви изненадат.

През 2017 година се забелязват няколко основни тенденции при интериорния дизайн. Бялото както винаги остава модерно, това е един от класическите цветове, на които винаги може да заложите без да се притеснявате, че ще сбъркате. 80-десетарска нотка за настроение е за тези, които не се страхуват от експерименти. Макар, че казват, че черното е новото бяло, освен него всички нюанси в студената гама остават на върха като тенденция. На другия полюс е ретро вълната, която е сред най-предпочитаните, особено след като големите производители на домакински електро уреди посветиха цели колекции на нея. Интересна е и тенденцията, за която споменахме в началото – с прибавянето на акцент. Бяла кухня с цветни електро уреди или цветни декорации, които се сменят според сезона. От гледна точка на оформлението, отворените кухни изместиха до сега познатата ни обособена кухненска част. Интересната тенденция „на отвореното“ пространство се запазва като идея при целия архитектурен дизайн. Жилищата тип „хамбар“ са все по-предпочитани, заради простора, който дават и заради това, че позволяват голяма свобода при интериорния дизай. При отворената кухня основните акценти са големите острови, които са удобни за готвене, но могат и да се използват като ключова точка при събирания с приятели.

Важното, когато се планира ремонт на кухнята е да се планира подробно проекта и да се заложи на качествени материали, защото това е дейност, което не се прави всяка година. Трябва добре да се подбере типа обзавеждане, което да е актуално, функционално и да се вписва в общия план на жилището. Особено за семействата, които обичат да прекарват там повече време. За щастие модерните технологии помагат и съкращават домакинската работа на половина, като вече никой не е „вързан“ да готви по цял ден, а след това и да мие чинии, защото умните електро уреди се грижат сами за тези неща, докато Вие правите други неща или си почивате.

Но да се върнем на топ идеите за интериорен дизай и да ги разгледаме по-обстойно.

Искате цвят? Неутралното сиво е точно за вас. Защо на пръв поглед скучният цвят е толкова специален? В интериорния дизай сивото изобщо не е скучен цвят, за какъвто го мислят повечето хора. Сивото е толкова предпочитано, защото дава голяма свобода, когато става въпрос за обзавеждане. Едновременно цветът дава възможност за голям избор при аксесоарите, но не е бял. Много хора намират класическия бял цвят за твърде болничен и строг, за тях сивото се явява идеалният заместител. Другият голям плюс на сивия цвят, като на неутраел е това, че той може да се комбинира с голяма палитра от нюанси. Изгледа страхотно и със супер цветни и забавни неонови нюанси.

Също така сивият цвят беше избран за цвят на годината през 2014.

 

Пастелните цветове са може би най-предпочитаните през последните две години, така ще остане и занапред. Когато говорим за пастелни цветове палитрата е много голяма, това е и една от основните причини те да са толкова предпочитани. Другата причина е, че чрез тях в кухнята може да се вкара по-нетрадиционен цвят, който да не натоварва окото, но да е по-нестандартен. Като маслиново зелено или петролно синьо. Като дизайн на мебелите за кухня в пастелни цветове се връзка изключително много ретро дизайна. Изборът на мебели, както и на електрически уреди вече е много улеснен, защото не е необходимо те да са по поръчка. Вече има цели серии от фурната до тостера издържани в стилистиката на 50-60 години. Ретро кухнята е за всеки, който харесва стилистиката на златните години, но същевременно не може да се откаже от Hi-Tech обзавеждането.

 

Продължаваме на ретро тематика, но този път 2 десетилетия по-късно. Както споменахме в началото черното много успешно се намърда в интериорния дизайн при кухните. Той е дързък, предизвикателен и определено не е за всеки. Акценти тук идват всички метални нюанси, което го прави лесен  при избора на аксесоари за кухня. Черното е идеален цвят, който може да постигнете без да сменяте досегашното си обзавеждане. Само с кофа латекс, черна боя и малко нови детайли в метални нюанси може да постигнете такова преобразяване на кухнята, че собственото Ви семейство да не може да я познае. Препоръчва се за по-големи пространства, защото ако кухнята Ви е малка по-принцип тъмните нюанси, ще я смалят допълнително.

 

При модерното строителство в момента е много характерно пестенето на пространство и отварянето на кухнята. От малка стая в края на дома, архитектите изместиха „сърцето на дома“ в неговия център. От към архитектурни идеи за плавен преход между двете пространства може да бъде кухненския остров или решения, като бар-плот, например. Така визуално пространствата се разделят, но съвсем деликатно. До голяма степен еманципацията на модерната жена е виновна за тази промяна. Докато преди е седяла затворена в кухнята далече от очите на гостите, сега главното действие на вечерята е на показ, като театрална сцена за изявата на кулинарните качества. Човек може да готви, но да не се отделя от гостите си. При такава отворена кухня е добре дизайнът на двете стаи- кухнята и хола/ дневна да са съчетани. Може да са в допълнение една към друга или да са напълно в една дизайнерска гама.

 

Скандинавският стил е много модерен не само за хола, спалнята и банята, но и за кухнята. В него може да откриете много семпли линии и минимализъм. За скандинавския стил важи правилото – малкото е повече. Тук основен е белият цвят. А обзавеждането е само най-необходимото. Без излишни аксесоари извадени на показ, но пък за това с шкафове, които са много технични от гледна точка на вътрешен обем и начин на отваряне на вратичките и чекмеджетата.

  

 В пълен контраст на скандинавския стил е индустриалният. При него дефектите, като тръби, кабели, шахти, тухли, се превръщат в ефект. Подходящите светове са предимно в студената гама, като интересен и предизвикателен цвят е отново графитът, сивото и черното. Оригинално интериорно решение е добавянето на дребни акценти, като кранове за дръжки на чекмеджетата или фурната, в цвят, който е контрастен на основния. В случая това е червеното, но би изгледало добре дори да беше оранжево или жълто.

 

Друго предложение в контраст на индустриалния стил е този на класическата кухня. При нея имаме точно това натрупване на аксесоари, което я прави различна по стил от скандинавската. Много детайли, аксесоари и елементи, нещо, което не може да видите при шведското обзавеждане. Основните цветове, на които може да се спрете за стените и обзавеждането са бяло, екрю, бежово, млечно бяло, кремаво и всички други в тази тоналност. При избор на плот отново няма по-добра класика от белия мраморен плот, като тук може да се направи избор между това дали той ще е в студената или в топлата гама.

 

Има завръщане на мозайката и ситните плочки, като производителите на строителни материали премахнаха ограниченията на цветовете, които съществуваха преди години и сега може да ги включите във всека една кухня, която изберете. Един от цветовете на 2017 година е изумрудено зеленото и пастелно синьото. Дори да промените само една част от стаята с подобни цветове ще и вдъхнете нов живот. Зеленото може да се добави като акцент от живи растения и цветя с големи зелени листа, като монстерата, например.

 

Следващото предложение отново може да се определи като една от класиките на интериорния дизайн, като отново има лек ретро полъх. Подобни кухни с масивни дървени шкафове и голямо пространство може би Ви изглеждат познати от американските сапунени сериали в началото на 90-те години. За тях е характерно големите, масивни осветителни тела. Големият брои шкафове, които едва ли нормално семейство би успяло да ги напълни, както и тежките мраморни плотове. Обикновено по средата на кухнята има и остров, за да запълва визуално голямото пространство. Такъв тип кухни, както може сами да се досетите  са по подходящи за къщи с отделено голямо пространство за кухня. При избора на електро уреди имате голяма свобода, защото дори такива с по-модерен дизайн ще се връзват на интериора.

Както при дневната и банята, кухнята дава безброй различни и разнообразни възможности за промяна. Дали бихте искали тя да е малкото бижу на дома Ви или да се случва напълно със стила на цялостния интериор зависи изцяло от вас. При нас може да намерите всичко необходимо да сбъднете и най-смелата си фантазия, що се отнася до ремонта на всяка една стая!