Защо изкуството е толкова важно за развитието на децата? /част 1/

1
374
Добави коментар
seomystic
seomystic

В ранното развитие на малките дечица, изкуството наистина играе важна роля, независимо от формата, чрез която е поднесено на малчуганите.

Има редица проучвания, които доказват първостепенното значение на музиката, театъра, изобразителното изкуство за комуникационните умения на детето, концентрацията и наблюдателността им. Доказано е, също така, че заниманията с изкуство повишават коефициента на умствено развитие на дребосъците. Музиката, особено е едно от заниманията, които се явяват основен фактор за подобряване на зрително-пространственото ориентиране.

 

Точно затова ви съветваме да превърнете изкуството в част от живота на детето си. Независимо дали рисуване, декорации, свирене, пеен или дори шиене на детски рокли,  творчеството ще се отрази изключтелно благоприятно на вашето съкровище.

 

Разбира се, едва ли ще разберете с какво наистина иска да се занимава едно дете, още на 2 – 3 години, но това не пречи да му давате безкрайни възможности да твори. Дори пускането на разнообразна музика у дома е нещо, което може да подейства релаксиращо и ободряващо. Именно песните са един от най-лесните начини детето ви да научи думи и цели изречения на чужд език, поради запомнянето на мелодията и оттам на самия текст.

Ще ви запознаем с основните ползи на изкуството за развитието на детето:

 

Подобрява се умението за решаване на проблеми – изкуството е това, което насърчава децата да търсят подходящи материали да изразят това, което им харесва и ги прави щастливи. Именно в това се изразява и умението за решаване на проблеми от всякакво естество – кой цвят да се използва за тази картина, как да се залепи нещо на стената, защо не може да се залепи и какво да се използва, кои детски рокли ще станат на куклата и много други въпроси, които малчуганите си задават ежедневно.

 

Насърчава се себеизразяването – перфектният начин за себеизразяване е изобразителното изкуство. Точно чрез него децата се учат още в детската градина да рисуват щастливи моменти, красиви места, слънцето, семейството и т.н. Или иначе казано, това, което не може да се изрази с думи, се изразява най-често чрез рисунки. Рисуването освобождава емоциите както у децата, така и у възрастните.

 

Подобрява се координацията на движенията – моторно-двигателната функция на детето се повлиява изключително много от творческите опити в ранно детство. Рисуването с боички, оцветяването, изрязването с ножица на формички, свиренето на детско пиано, построяването на къщички за куклите – всичко те са фактори, които подобряват координираните движения на децата.

 

Насърчава толерантността към другите – един ефикасен начин да насърчите детето да опознае огромния свят, различните култури и хора, е като го запознаете с изкуството от многото култури и държави. Така ще събудите любопитството му към различните страни, песни, картини и живота на другите деца. Например, може да научите детето как изглеждат красивите детски рокли от Япония или как се прави хавайско парти.

 

 

Очаквайте в следващия ни материал оригинални начини да се забавлявате с детето си, като създавате разнообразно изкуство заедно и насърчавате малчугана си да бъде един истински артист.