Защо изкуството е толкова важно за развитието на децата? /част 2/

1
333
Добави коментар
seomystic
seomystic

Продължаваме с темата за изкуството и неговоти значение за малкото ви съкровище. Да превърнете детето си в артист съвсем не е трудна задача, имайки предвид любовта на малките сладури към рисуването, оцветяването, лепенето на картинки и пеенето на любими песнички. Не забравяйте, обаче, че изкуството е вид образоване на детето и вие може да участвате активно в подобно занимание, забавлявайки и себе си и своят дребосък.

 

  Предлагаме ви няколко свежи идеи за детски арт проекти,  които освен, че  ще се харесат на всеки сладур, но и ще подобрят себеизразяването му и развитието като цяло.

 

Напишете името си с мозайка – това е занимание, в което може да се ползват разнообразни материали и детски инструменти. Цветни моливчета, малки пъстри листчета и всякакви други фигурки, могат да бъдат частите, с които вашето съкровище да се научи да изписва името си. 

 

 

Изрязване на букви от хартия и създаване на думички с тях. Това е страхотна и много занимателна игра, която ще научи децата ви на много умения. 

 

 

Шиене на детски рокли за любимите кукли – едно прекрасно забавление за всички малки госпожици. Този вид изкуство е творене на нещо красиво за някой друг, в случая любима играчка/кукла, което пък е една добра практика, която може да упражнявате заедно с принцесата си. Винаги ще намерите подръчни материали за подобна игра – малко плат, цветна хартия, конци, панделки и цветни ластички – всички те могат да бъдат забавление за малки и големи.

 

Научете детето да направи портрет на себе си – това е интересен начин да проследите уменията и знанията му за собствената му личност. 

 

Оригинален начин да предизвикате въображението на малчугана ви, е да го помолите да ви разкаже история (децата си измислят стотици такива). След това напишете историята в книжка и накрайте мъника да оформи тези псиания като детска книжка, да нарисува картинки и да я превърне в красива детска история, каквито му четете вие. 

 

Научете детето да танцува на различни песни. Със сигурност вашият малчуган има любима песен, а може би и детска група вече. Подберете любимите анимации и филмчета и селектирайте всички забавни песни, които детето вече разпознава. Облечете дребосъка в подходящи детски дрешки или детски рокли, за да му е комфортно. Танцувайте заедно и се учете да правите определени движения или с други думи – запознайте малкото съкровище с хореографията.

 

Декориране на детската стая. Може да декорирате детската стая по много креативни начини, важното е да въвлечете детето в украсяването и творенето на забавни и цветни аксесоари. Добра идея е да направите стените като галерия от детски рисунки или да ги облепите с любимите стикери на вашия сладур – на анимационни герои, на животни, коли или красиви сърчица и звездички, има милиони начини да събудите креативното мислене на вашето съкровище. Така освен, че ще го посветите на изкуството, но и ще може да вижда всеки ден творенията си и да се вдъхновява от тях.

 

Помнете, че всяко дете е артист. И всеки малък артист винаги ще намери начин да изрази чувствата и знанията си. Помогнете му, като предоставите на дребосъка си разнообразни възможности да изрази себе си – чрез рисуване на животни, шиене на детски рокли или танцуване под звуците на весела песен, без значение какво ще е заниманието, по-важното е просто да е изкуство.