Регистрация на фирма – Счетоводна къща ДИВА Акаунтинг – счетоводни услуги, регистрация на фирма, и ТРЗ в София | DIVA Accounting

1
373
Добави коментар
Dimitar_Georgiev
Dimitar_Georgiev

Ние от счетоводна къща Дива изготвихме тази страница за да дадем практическа насоченост за създаването на вашата фирма. Информацията предоставена от нас ще ви помогне сами да регистрирате вашата фирма. Тук ще намерите нужните ви бланки, попълнени образци и разяснения на основните понятия. В текста ще намерите отговор на въпросите:
 
1. ЕООД или ООД
2. Колко ще ви струва?
3. Стъпки на регистрацията
 
За ваше улеснение ние от счетоводна къща Дива ще изготвим цялата нужна документация напълно безплатно за вас. Ние сме наясно, колко е трудно едно начало, затова ви предлагаме безплатно изготвяне на нужните документи за регистрация на вашето дружество, както и бонуса от един безплатен месец за счетоводно обслужване при сключване на договор за абонаментно счетоводно обслужване.

Съгласно Търговския закон дружество с ограничена отговорност (ООД) може да се образува от едно или повече лица, които отговарят за задълженията на дружеството с дяловата си вноска в капитала на дружеството. Съгласно Търговския закон когато капиталът принадлежи на едно лице, фирмата съдържа означението „еднолично ООД“. От тези две съждения става ясно, че едно ООД може да се състои:

а/ От повече от едно лице – когато едно ООД се състои от повече от едно лице, то се нарича „ООД“ – ограничено отговорно дружество.

б/ От едно лице – когато едно ООД се състои само от едно лице, то се нарича „ЕООД“ – еднолично ограничено отговорно дружество.

Изискванията за регистрация на ООД и ЕООД са едни и същи, както и държавните такси. Минамалния капитал и за двете правни форми е 2лв. Единствената разлика е, че при ООД съдружниците са двама или повече. Това не означава, че трябва и управителите да са всички съдружници , съответно да се внасят осигуровки от всички. Управител може да е само един от съдружниците, като само той ще се подписва от името на ООД. Съдружниците не могат да регистрират ЕООД.

Такса в Търговския регистър – За най-често срещаните правни форми ЕООД и ООД таксата е 110 лв. при подаване на място в Търговския регистър и 55 лв. за електронно подаване на документите. За ЕТ таксата е 35 лв. на място в Търговския регистър и 15 лв. – електронно. Издаването на персонелен електронен подис ще ви струва около 40 лв.
Нотариална заверка на образец на подписа на управителя (т.н. спесимен) – според броя на управителите се прави заверка на всеки от образците. Документа се прилага към документите за регистрация и е задължителен. Той удостоверява съгласието на съответното лице да е управител и декларира какъв подпис ще използва като такъв. Нотариалната такса обикновено не надвишава 6-10 лв.
Капитал – За ЕООД и ООД минималното изискване за капитал е 2 лв.Капиталът се внася в специална набирателна сметка в избрана от вас банка. При регистрацията се прилага документ за внесен капитал, който се издава от банката.
Банкова сметка – налага се при наличие на изискване за минимален капитал на дружеството. Изискването е да се разкрие специална сметка и в нея да се внесе капитала на дружеството. Банките имат собствени тарифи за разкриване на банкови сметки. Обикновено струва около 10 лв. След регистрацията тя може да се преобразува или използва, като разплащателна.
Хонорар на фирма / адвокат – ако решите да си спестиш процедурата и да ползваш услуги на професионалисти, ще трябва да заплатиш съответния хонорар.

I. Информация за дружеството / попълване на заявление А4/

При регистрацията на дружеството в Търговския регистър вие трябва да попълните заявление А4. В него е информацията за вашето дружество име, адрес, предмет на дейност, управители, съдружници и капитал.

Може да попълните бланката с помощта на инструкциите посочени в страницата тук и дадения пример.
Също така може да ни предоставите необходимите данни посредством формата за регистрация или да се свържете с нас

Бланка               Пример                   Форма за регистрация                           Контакти с нас

1. Име на дружеството

След като сте се спрели на име на вашата фирма трябва да проверите дали е свободно. Може да го направите на сайта на търговския регистър в следните две стъпки :

2. Адрес

След като сте проверили, че името на фирмата ви е свободно следва да посочите на какъв адрес ще бъде регистрирано дружеството – това са седалището и адрес на управление на бъдещото дружество.

3. Предмет на дейност

Точното и конкретно описание на дейността, която ще бъде извършвана. Обсегът от избор на предмет на дейност е огромен. Освен изброените от Вас дейности, трябва да се допише „както и всяка друга дейност, незабранена със закон” -това ще означава че можете да упражнявате всяка дейност, която не изисква специален лиценз или поради изисквания от държавни органи.

4. Управител

Bcяĸa фиpмa мoжe дa имa пoвeчe oт eдин yпpaвитeл. Koгaтo ca пoвeчe, тe мoгaт дa yпpaвлявaт ĸaĸтo зaeднo, тaĸa и пooтдeлнo, в зaвиcимocт oт тoвa ĸaĸвo e зaпиcaнo в дpyжecтвeния дoгoвop нa фиpмaтa. Няма изискване той да бъде съдружник в дружеството, чийто управител е. Имайте впредвид, че ако изберете опцията управителите да представляват дружеството заедно, това ще означава че всяко действие занапред ще може да бъде извършвано само заедно от управителите – откриване на банкова сметка, сключване на договор и т.н.

5. Съдружници

Ако фирмата е ООД, в зaвиcимocт oт тoвa ĸaĸвo e зaпиcaнo в дpyжecтвeния дoгoвop нa дружеството то ние трябва да попълним тяхното дялово участие.
При ЕООД ние трябва да попълним формуляра в т.23 Едноличен собственик на капитала.

6. Капитал

Сумата която ще бъде внесена в банката /минимум 2лв./ След внасяне на документите в Търговския регистър, ще можете да изтеглите сумата след като дружеството бъде вписано (регистрирано) от Търговския регистър. Обикновено сумата остава блокирана за няколко дни (между 4 и 7 дни ).

Display featured products on any page
Specify how many items will show in the short code

Specify the column layout, accepts 1-4 column
Change the order by format and type