Как е изглеждала Клеопатра

1
292
Добави коментар
wenip
wenip

Клеопатра в киното винаги е била представяна от най-ефектните и красиви актриси на своето време – Вивиан Лий, София Лорен, Елизабет Тейлър, Моника Белучи. Но митът за красотата на египетската царица е може би една от най-разпространените заблуди. Учените правят опити да реконструират реалния образ на владетелката и резултатите са повече от изненадващи.

Египтоложката от Кембриджския университет Сали Ан Аштън работи над реконструкцията на образа на Клеопатра цяла година. На базата на редица запазени изображения, чрез метода на тримерното компютърно моделиране изследователката пресъздава образа на царицата, който се оказва много далеч от наложилите се представи за нейната привлекателност и неотразимост. За материал учените използват монети с профила на Клеопатра, репродукции на барелефи от храма в египетския град Дендер, които представят царицата като богиня Изида, скулптурни изображения и анализ на нейното родословие.

В масовото съзнание външността на Клеопатра се асоциира с образа, създаден от западното кино – холивудска красавица от европеидната раса. Но във външния вид, пресъздаден от учените, се долавят както европейски, така и египетски черти.

Вероятно тя не е била изцяло европейка, пояснява Сали Ан Аштън. Нека не забравяме, че когато тя идва на власт, семейството й е живяло Египет вече 300 години.

Мургавата жена с не особено правилни черти на лицето едва ли може да претендира за титлата най-красива. Съдейки по запазилите се изображения, Клеопатра е имала доста голям нос, тънки устни и остра брадичка. Историците от Британския музей стигат до извода, че фигурата й е била набита и пълновата, и при своя ръст от 152 см тя е изглеждала непропорционална. Според учените, подобно телосложение е обусловено генетично – повечето потомци на македонската династия на Птолемеите са наследили подобни черти.

Гръцкият историк Плутарх пише за Клеопатра: „Казват, че външната й красота съвсем не е била ненадмината… но тя общувала с неотразим чар. От една страна, нейната външност в съчетание с изкусителната й реч, а от друга – нейният характер, който по необясним начин се проявявал във всичките й постъпки, в огромна степен покорявали околните. Гласът й звучал нежно“.

И все пак, неизразителната външност не попречила на Клеопатра да се прочуе като една от най-прекрасните и желани жени в историята. Тя успяла да покори сърцето на императора Юлий Цезар и пълководеца Марк Антоний. Говорело се, че тя притежава невероятна сексуалност и изключителен ум, и че в съвършенство владее изкуството да прелъстява. Освен това, царицата била отлично образована, знаела няколко езика и можела да поддържа разговор за литература, философия или даже за стратегиите за водене на война, и много добре се ориентирала в политиката. Съществува мнение, че митът за красотата на Клеопатра се е появил благодарение на император Октавиан Август, който не искал да признае нейните интелектуални достойнства и политически талант, поради което разпространявал слухове за чисто женските причини за влиянието й над Юлий Цезар и Марк Антоний. Пак оттам се появил и митът за прекомерния й сексуален апетит.

Струва си все пак да се отбележи, че реконструкцията на външния облик на Клеопатра, изпълнена от Сали Ан Аштън, предизвиква съмнения у британския египтолог, професор от Оксфордския университет Джон Бейнс. Ученият заявява, че проектът на колегите от Кембридж има популистки характер и не представлява научна ценност, тъй като запазените изображения на Клеопатра не могат да бъдат признати за истински и достоверни.

Източникскачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно