Почина големият български музикант Бисер Киров

1
339
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази нощ почина големият български музикант Бисер Киров, след продължително боледуване. Новината бе потвърдена от неговата дългогодишна приятелка Йорданка Христова. Според информация от близките на музиканта, причината за кончината му е мозъчен инсулт, пише в-к “24 часа”.

Бисер Киров е роден на 4 септември 1942 година в град София. Произхожда от семейство на свещенослужител – баща му Христо Николов Киров е пастор в Църквата на адвентистите от седмия ден в България, а майка му е Венциноса Апостолова Кирова.

Образованието му преминава от техническо в журналистика, за да достигне до музикална режисура, която завършва с отличие в Русия. Започва музикалните си опити с цигулка, след която преминава към виола и китара. Същинската му кариера започва като вокален изпълнител с оркестър “Балкантон”.

Като композитор Киров има в биографията си написани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици; 15 винилови плочи и над 4 500 концерта по целия свят. В продължение на 20 години името му е сред десетте най-популярни поп изпълнители на Източна Европа.

Бисер Киров е носител на множество награди, сред които няколко Златни Орфея, Първа награда на Олимпиадата на песента в Барселона от 1969 г., Легенда на естрадата от фестивала Гласовете на Азия и други. Присъдени са му отличията Заслужил артист на Народна република България, Почетен знак на президента на Р. България Георги Първанов и Заслужил артист на Руската федерация, с указ на президента на Русия Дмитрий Метведев.