Архангеловден е!

1
405
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес църквата отбелязва Св. Архангел Михаил. Той е наричан най-силният ангел. Свети Архангел Михаил представя Божието слово.

Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел пазител. Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Архангел не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите.

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. На някои места в България домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.

Честването на водачът на всички ангели, серафими и херувими е избрано и за ден, в който полицейските служители отбелязват професионалния си празник. Днес професионален празник имат и месарите и колбасарите.

Днес имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Aлина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милка, Рангел, Рафаил, Гавраил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Емилия, Емил, Райко, Пламен, Огнян, Милко.

Честито на имениците, с пожелание да бъдат здрави и благословени!