Полезна информация за меда

1
305
Добави коментар
wenip
wenip

Всички сме чували предостатъчно за ползата от пчелния мед. Често смятаме, че той лекува едва ли не всички болести, влияе благотворно на кожата, забавя процесите на стареене и е отлична алтернатива на захарта. Нека да видим доколко са правдиви тези твърдения и колко истина се съдържа в митовете за меда.

Безспорно, медът е богат на витамини, микроелементи и хранителни вещества с естествен произход. За тези, които се придържат към здравословното хранене, медът е необходим елемент от дневното меню. Той влиза в състава на популярните енергийни напитки и протеинови коктейли, които редовно използват професионалните спортисти и бодибилдъри. Не можем да кажем, че ползата от меда е преувеличена. Има обаче едно но – той ще бъде полезен само при определени условия, които много хора просто не знаят.

Мед е лекарство против всички болести Битува мнението, че с помощта на пчелния мед можем да излекуваме простуда, грип или ангина. Това обаче не е съвсем вярно. Бедът е ефективно лекарствено средство, но неговата сила не е толкова огромна, колкото при съвременните препарати против грип и общи респираторни заболявания. Да, медът може да намали неприятните симптоми на дращене в гърлото или висока температура, но като цяло неговото действие е с натрупване. Трябва редовно да ядете мед, защото само в този случай той може да осигури на организма необходимата подкрепа на имунитета и да се справи с внезапната простуда.

Горещото мляко с мед е полезно Не е така – полезно е топлото мляко, чиято температура не превишава 60 градуса. Въпросът е в това, че при по-висока температура се разрушават ферментите и витамините, които са най-ценното в пчелния мед. Освен това, високата температура на подобна медена напитка способства за образуването на канцерогени, които могат да провокират възникването на ракови заболявания. Впрочем, същото важи и за горещия чай с мед.

Медът е за предпочитане пред захарта Тези, които внимателно следят теглото си и ходят на фитнес, със сигурност са чували, че медът се преработва по-бавно от захарта и затова е по-безопасен. Това твърдение е изцяло невярно. Нещо повече, гликемичният индекс на меда е толкова висок, че след употребата на този продукт в кръвта постъпва огромно количество инсулин. След тежка тренировка медът може да намали болковите усещания в мускулите, но преди тренировка в никакъв случай не посягайте към него.

Мед е най-силният алерген При съвременните хора често възниква алергия към меда – това е истина. Причина за това е прашецът в състава на меда, затова трябва да бъдем внимателни при употребата му. Това се отнася не само за хората, склонни към алергии, но и за тези, които никога не са се сблъсквали с това неприятно явление. Да помним едно основно полезно правило – необходима е умереност във всичко. скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно