Румен Радев е новият президент на България

1
385
Добави коментар
seoslav
seoslav

Резултатите от втория тур на президентските избори у нас

Румен Радев е избран с гласовете на 58.23 процента от българите на втория тур на президентските избори днес, сочат екзитполовете на социологическите агенции. Цецка Цачева събра одобрението на 35.25 процента от хората, които имат право да гласуват. 6.53 процента от сънародниците ни са се възползвали от опцията да не подкрепят никого.

Избирателната активност се отчита като по-ниска в сравнение с тази преди седмица, когато народът определи на балотаж да се борят Румен Радев, подкрепен от БСП и Цецка Цачева от ГЕРБ. По официални данни към 19.30 ч. тя е 48.05 процента, докато на първия тур беше с около 3 процентни пункта по-висока. В повечето градове и населени места днес нямаше опашки пред урните.

В 6 области на Североизточна България имаше смущения в електричеството заради силния вятър, което до известна степен затрудни процеса по гласуване, но те се отстраняват своевременно, съобщиха от ЦИК.

ЦИК е регистрирала няколко по-сериозни нарушения по време на президентските избори. Постъпили са между 40 и 50 сигнала, основно свързани с разкриването на тайната на вота, което се дължи на по-малкия размер на бюлетината. След като тя бъде пусната в урната, се разтваря и прави видим вота на гражданите.

Комисията е сезирана и за съмнение за агитация от страна на премиера Бойко Борисов. Той направи изявление пред журналисти, след като гласува и обяви, че ако Цецка Цачева не спечели поста за президент, той категорично ще подаде оставка на правителството.

Румен Радев поведе убедително пред Цецка Цачева още по обяд, както сочеха предварителните изборни резултати. Това даде повод веднага да се заговори за съставянето на служебно правителство, но президентът Росен Плевнелиев тактично отклони подобни въпроси до приключването на изборния ден. Той заяви, че още утре ще покани избрания от народа в президентството, а тази вечер ще го поздрави по телефона за резултата. Ако след вота България изпадне в политическа криза, той ще спазва Конституцията и ще изпълни дълга си, посочи още той.

В чужбина изборният ден също е протекъл нормално, като в Турция е отбелязана рекордна активност на гласоподавателите.
В медиите изтекоха репортажи за случаи на купуване на гласове в Северозападна България, за които се очаква ЦИК тепърва да се самосезира.