Гавиал | Забавления за малки и големи | Безплатни блогове от Log.bg

51
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Гавиаловите са семейство от разреда на крокодилите, включващо един единствен съвременен род Gavialis с единствен съвременен представител – Индийски гавиал, наричан още Гангски гавиал (Gavialis gangeticus).

Понякога към семейството се включва и втори вид известен като Гавиалов крокодил (Tomistoma schlegelii), но характеристиките са повод за класифицирането му в друго семейство – това на Крокодиловите.

Гавиаловите се срещат на п-в Индустан и в Бирма. Обитават речните системи на Инд, Ганг, Маханади и Брахмапутра.

Анатомия и морфлогия

Муцуната на гавиалите е дълга и тънка, а дължината ѝ превишава ширината от 3- 5,5 пъти. Предният край на муцуната е силно разширен, като при мъжките екземляри на него е разположено своеобразно образование, което прилича на индийския глинен съд ghara. Оттук произлиза и наименованието на този род крокодили( гавиал е изменено „gharial“). Зъбите на гавиалите са дълги, тънки и остри; те са не по- малко от 27 на горната и 24 на долната челюсти. Зъбите са разположени почти косо- с върха напред и встрани. Скулната кост не е голяма, както при другите съвременни крокодили.

Гавиаловите достигат до 6,6 m дължина. Окраската на гърба е кафяво- зелена, а на коремната страна- жълто- зелена.

Въпреки, че основната храна на гавиалите е рибата, която улавят със странични движения на главата, те се хранят също с птици и дребни бозайници. Ядат и трупове, включително човешки, които индийците по старинен обичай погребват във водите на Свещената река Ганг. За живите хора те не са опасни, въпреки огромните си размери.

Размножаване

Женските индивиди достигат полова зрялост при дължина 3 m, на около 10- годишна възраст. Самецът има харем от няколко женски и го пази от другите мъжкари. Брачният период продължава от януари до февруари. През размножителния период( март- май), който съвпада със засушаването, самките заравят в крайречните пясъчни плитчини повече от 40 яйца. Всяко яйце тежи до 160g- повече отколкото при другите крокодили. Самката се връща при люпилото всяка нощ. Те се излюпват след 60- 80 дневен инкубационен период. За разлика от другите видове, майката не пренася малките във водата, тъй като челюстите ѝ не са приспособени за това, но продължава да се грижи за тях в продължение на няколко седмици.

Разпространение

Гавиалът се счита за един от най- редките видове крокодили и е включен в Световна Червена книга като застрашен вид.

През 1970г. той е бил на границата на изчезване, поради намаляване на местообитанията, рибните запаси и изтребване. И до днес събират яйцата за медицински цели, а самците са обект на лов, тъй като считат израстъка на „носа“ им за афродизиак. В Индия са разработени програми за събирането на яйцата на гавиалите и отглеждането им в т. нар. „крокодилски ферми“. Първата група животни, отгледани по този начин е била пусната в природата през 1981г. През 1975г. популацията на гавиалите е била едва 70 индивида, а днес тя е нарастнала на 1500. За съжаление от 40 млади животни в природата до полова зрялост достига само един. 

Информация : www.ngm.bg/phpBB2/viewtopic.php