Започват коледните пости

2
589
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

До Коледа миряните не трябва ядат месо и животински продукти, но също така трябва да се въздържат и от лоши помисли

Коледните пости започват на 15 ноември. По време на 40-дневния пост не трябва да се ядат храни от животински произход.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос. По време на постите вярващите християни не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход – мляко, сирене, яйца. На Никулден – 6 декември, е разрешена консумацията на риба и вино.

Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. В дните без сряда и петък може да се консумира риба и рибни продукти. Препоръчва се човек да се съобразява предимно със здравословното си състояние, ако реши да спазва хранителните пости.

И ако храната представлява видимата част на постите, истинската им същност е във въздържанието от лоши думи и помисли. Именно чрез това миряните пречистват не само тялото си, но и духа си. Разликата между поста и диетата е, че постите се спазват от кръстени хора, които съзнателно се въздържат от определени храни и на финала на поста се изповядват и приемат причастие.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

До празника Въведение Богородично на 21-ви ноември и от Игнажден до Богоявление са забранени и църковните венчавки.