Американските президенти и техните часовници – Част II

4
305
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Американските президенти и техните часовници – Част II

Четиринадесет американски президенти са били масони, но един от тях, Уорън Хардинг, имал и часовник, за да го докаже. Той носел така нареченият „масонски часовник,“ определен тип часовник, в който присъствали масонските символи, като пясъчен часовник, компас и квадрат“, използвани като маркери за час. Масонските часовници били и в двата варианта – джобни и ръчни, като често се използва и формата на равностранен триъгълник – друг масонски символ. Тези часовници винаги включвали изображение на масонското Всевиждащо око или Окото на Провидението. На часовника на Хардинг това око е на задния капак на часовника, заедно със снимка на Соломоновия храм. Корпусът му е маркиран с надписите: “Hiram Watch Inc., 14K, No. 145.”, а механизмът е подписът от Waltham. Hiram Watch Inc. е кръстена на Hiram Abiff, централна фигура в масонското движение. Той бил начело на масоните, който управлявал Храма на Соломон. Този инструмент за време носел също надписа “Swiss HALLMARK/15 jewel movement/Ser. #3364074.”. Хардинг става масон през 1920 година и същата година с голяма изборна победа става президент.
Франклин Делано Рузвелт носел часовник с календар на “Tiffany & Co.” с механизъм Movado. Той притежавал също и джобен часовник с минутен репетир на базираната в Женева компания A. Frankfeld. Часовникът бил изгравиран с инициалите му „FDR”. Задният капак пък носел надписът “Presented to/President Roosevelt/by/Dr. Boldan/Former Minister of Education/at Dinner of/Lions Club of Havana on/January 30,1942.”.

Точно след Втората световна война, когато бил в Германия, Дуайт Д. Айзенхауер си купува ръчен часовник Heuer хронограф с 30-минутна и 12-часова скала (Heuer е наименованието на днешната марка TAG Heuer). Айзенхауер също притежавал и Rolex Datejust. Някои твърдят, че производителят Rolex подарява на президента втори часовник Ролекс модел с ден и дата в чест на преизбирането му през 1956 г. Тъй като тъкмо тази била годината на първоначалната поява на този модел на швейцарския производител, той става известен с наименованието “President”, заради връзката с Айзенхауер.
Президент Хари Труман не е забелязан да бъде в модните тенденции, с изключение, очевидно, когато се отнася до часовници. По време на 23-дневната конференция в Потсдам, свикана през лятото на 1945, за да определи бъдещето на Германия, Труман носи най-популярния хронограф по това времето Universal Genève Tri-Compax. Компанията презентирала на пазара този модел само преди година. Часовникът има толкова много почитатели благодарение отчасти на неговия много сложен, но елегантен, стайлинг. Той има три подциферблата, откъде произлиза и името му и лунна фаза с календар на 12 часа. Труман притежавал златната версия на часовника. Той също Flying Officer’s Chronograph на швейцарската фирма Gallet. Часовникът, който има въртящ се безел позволява на потребителя да чете времето в часовите зони по света и му бил даден през 1939 г. от двама членове на неговия сенаторски екип.
Дори и да си вицепрезидент получаваш своите награди. Когато Ричард Никсън е на тази длъжност, той изнaся реч пред Националната асоциация на часовникарите (National Association of Watch and Clock Makers ) и получава като благодарствен подарък Vulcain Cricket, широко признат за първия часовник с аларма достатъчно силна, за да се събуди някого. През 1960 г., годината, той за първи път се кандидатира за президент, Никсън пише бележка на производителя Vulcain, казвайки за часовника, „Той е дал отлично обслужване през последните пет години и ми е служил като будилник по целия свят.“
Линдън Б. Джонсън също притежавал Vulcain Cricket, както и Труман и Айзенхауер, подарени от производителя. Джонсън е увековечен със своя, носейки го на фотография от 1964 г. на корицата на Newsweek. Той пише на президента на Vulcain, като му благодари за часовника: “I value it highly and feel somewhat less than dressed without it” (Високо оценявам жеста и се чувствам някак по-незначителен, отколкото когато го нося”). Джонсън също харесвал часовниците Rolex, особено модела ден и дата, наречен “President” (заради първото му притежание от президента Айзенхауер). Линдън Джонсън понякога подарявал Ролекс на свои приятели. През 1973 г. той дал златен такъв на своя кардиолог J. Willis Hurst, които се грижел за него след сърдечен удар от 1955 г. Може би предчувствайки, че скоро ще умре, той побързал да подари часовника с инструкцията да го вземе лично от магазина и да му изгравират надпис: “To JWH/Love LBJ,”. Смутен от това искане, той отказва. Тогава Джонсън пише писмо до магазина със същото искане. Скоро след това умира.
Джералд Форд е живял по време на манията на цифровия часовник, който достига пълната си популярност в средата на 1970 г.. Подобаващо, той носил цифров Хамилтън Pulsar (марката Pulsar сега е собственост на Seiko). На снимка във Washington Post, той е показан да носи часовника през 1974 г. на изслушвания в Конгреса. Хамилтън представя Пулсар, първият цифров часовник в света през 1972 г. и армия от известни личности и политици, включително Форд намирали този технологичен часовник за неустоим. Ford е толкова привързан към своя Pulsar, че, когато марката представя версия на модела с калкулатор, той иска от съпругата си Бети да го получи като подарък за Коледа на 1974 г. Тя отказа, заявявайки, че цената от $4000 е твърде висока.
Джордж Хърбърт Уокър Буш има интересна случка с часовника си, станала широко известна. По време на телевизионен дебат с Бил Клинтън и Рос Перо на 15 октомври 1992, той два пъти поглежда часовника си, сякаш му е скучно ставащото и има по-важна работа за вършене. Запитан за това години по-късно по време на интервю за телевизия, Буш потвърждава, ако не отегчен, то най-малко нетърпелив дебатът да свърши.
Откакто Бил Клинтън напуска Белия дом става изключителен любител на часовниците. Той е забелязван да носи Panerai PAM89 GMT, Franck Muller, Roger Dubuis, Kobold Seal и златен Cartier Ballon Bleu. Швейцарската часовникарска компания Quinting е публикувала на своя официален уебсайт снимка с Клинтън, носейки модел на тяхната марка Dove of Geneva. Компанията всъщност е дала модел Dove of Geneva освен на Клинтън, също и на четирима бивши президенти на Швейцария и на президента на Алжир. Всичките са качени на сайта им. Клинтън не винаги се е изявявал като фен на инструментите за време. По време на президентската си кампания и през ранните години на своето президентство той носи само един часовник – представител на средния клас модел Timex Ironman Triathlon. Преди и след изборите през 1992 г. компанията Omega му предлага да замени своя Таймекс с нещо по-скъпо. Накрая Клинтън го прави през 1994 г. На 50-годишнината на D-Day, Клинтън посещава събитието във Франция, където получава аналогов часовник с кожена каишка на френския производител Lip.
Джордж Буш Младши следва своя вкус за на-прости и масово разпространени часовници. По време на кампанията си, а може би и след това, той носи часовник с аларма на Timex I-Control, който Таймекс презентира като най-лесният за използване модел с аларма в света. За да зададете алармата, е необходимо да се обърне само на ринга за желаното време и да се извади короната на позиция 4 часа.
По време на своята кампания Барак Обама често носи кварцов модел на TAG Heuer с бял циферблат от серията 1500. От лятото на 2007 г. Обама започва да носи голям хронограф с черен циферблат марка Jorg Gray, подарен му за неговия рожден ден от трима членове на Тайните служби. Моделът носи знака на Тайните служби.
www.Chasovnici-bg.com

Google