Двама пастири водят “Стадо говеда” :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
330
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: БТА

Първата официална снимка и среща между стария и новия президент се състоя пред картината на Златю Бояджиев “Стадо говеда”, която изобразява двама пастири, прибиращи животните си в края на деня в района на Пловдив.

Тази картина събуди много тълкувания в социалните мрежи дали няма някакъв скрит смисъл и защо точно нея са избрали да позират, пише 24chasa.bg.

Картината е собственост на Националната художествена галерия и е предоставена на президента за украса. Смята се за една от най-добрите, останали от Златю Бояджиев, и от 5 години краси официалния кабинет на президента. Под нея той е посрещал много гости.

Платното му е препоръчано от експерти от Националната художествена галерия, когато прекрачва прага на “Дондуков” 2. Те се съобразяват с националната психика и идентичност, както и с огромния талант на Златю Бояджиев – един от най-ценените български майстори на четката. Тази творба е от втория период на художника, когато след инфакт той не може да рисува с дясната ръка и започва да работи с лявата, а стилът му коренно се променя. Вероятно животните са от порода “Сиво искърско”, вече почти на изчезване.

Спецовете по протокола добавят още картините на акад. Дечко Узунов “Тракия” и “Добруджа”, както и една от българските мадони, рисувани от проф. Васил Стоилов – “Мома от с. Герман”. Идеята е била да се създаде представа за многообразието на българските земи през очите на най-големите ни художници. Чуждестранните гости високо оценяват този избор на платна, дълго разглеждайки образите и персонажите върху тях. Често са правили комплименти на стопанина на кабинета за добрия избор.

По света е практика в институции като президентството да се дават под наем картини на най-добрите художници – най-често техни знакови работи, които иначе са собственост на национални колекции.

Те са надлежно реставрирани, рамкирани и застраховани.

Изборът на картини за кабинета на ген. Румен Радев може да е друг, но той със сигурност ще се съобрази със съветите на изкуствоведите, убедени са в артсредите.