В ЕС автомобилните гуми с етикети за икономия на гориво от 2012

20
Добави коментар
speeva
speeva

October 5, 2009

Всички нови автомобилни гуми на пазара в Европейския съюз трябва да имат етикети, показващи ефективността на разхода на гориво, показателите при мокра настилка и показатели за шум. Това беше договорено на 1 октомври и ще влезе в сила от 1 ноември 2012 година.

Компромисното решение беше взето след обсъждания между Европейския парламент и Съвета на министрите от страните-членки. Етикетите ще напомнят тези, които се предлагат с електродомакинските уреди и ще придружават автомобилните гуми от фабриките до автоцентровете или търговската мрежа.
Автомобилните гуми, които гарантират максимална ефективност на разхода на гориво ще бъдат означавани като клас „А”, а тези с най-лоши показатели – клас „G”.

Някои от по-големите производители са недоволни, че в окончателния вариант е приета формулировката за етикети, а не за задължителни стикери. Това дава възможност на някои некоректни фирми от бранша да не разкриват исканата информация.

От компанията Michelin коментираха пред агенция Reuters, че задължителното прилагане на стикери е било по-доброто решение от гледна точка интересите на потребителите. „ Независимо от пожелателния характер на разпоредбата, Michelin ще поставят стикери на всички свои автомобилни гуми, макар и да не са задължени да го правят” – декларира говорителят на компанията Fabrice Lenica.

По материали от: еuractiv.com

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, автомобилни гуми, икономия на гориво, Транспорт

Автор: Севдалина Пеева