Спайдърмен в религиозни драми на Скорсезе и Мел Гибсън

1
330
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Андрю Гарфийлд играе главните роли в „Мълчание“ и „Възражение по съвест“, които може да са сред фаворитите за „Оскар“, а екранният му партньор Адам Драйвър е звездата в „Патерсън“ на Джим Джармъш, също в програмата на Киномания (видео)

Мартин Скорсезе, който този месец навърши 74, прави нова силна заявка за сезона на наградите с новия си проект „Мълчание“, екранизация по романа на Шюсаку Ендо от 1966 г..

По собствените му думи това е проект, подготвян от близо три десетилетия.

Историческата драма за християнските мисионери в Япония през XVII век е копродукция на САЩ с Япония, Мексико и Италия.

Българската премиера слага точката на 30-ата Киномания чак догодина, с прожекция в зала 1 на НДК на 14 януари.

Виж още: „Шофьор на такси“, 40 години по-късно

С главни роли в „Мълчание“ са Лиъм Нийсън, Андрю Гарфийлд („Невероятният Спайдърмен“ и продължението му) и Адам Драйвър (Кайло Рен в новите „Междузвездни войни“) като йезуитски свещеници от Португалия.

Участват и японски актьори като Таданобу Асано, който играе преводача, Шин’я Цукамото, Йосуке Кубодзука, Исей Огата, Йоши Оида.

Сюжетът:

Отец Родригес (Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Нийсън), който трябва да покръсти японците в християнството, е обърнал гръб на църквата.

Заедно с отец Гарпе (Драйвър) той заминава за Страната на изгряващото слънце, за да открие божия служител, отклонил се от правия път. В азиатската държава обаче християните не са посрещнати с отворени обятия и дори са подложени на гонения…

Скорсезе разказва, че и тримата актьори са се подложили на крайности, за да постигнат по-голяма автентичност – досущ като Леонардо ДиКаприо в „Завръщането“, който му донесе „Оскар“:

Драйвър свалил близо 25 кг от теглото си, Нийсън симулирал изтезанията, на които е подложен героят му, висейки с главата надолу над яма с екскременти, а Гарфийлд спазвал обет за мълчание в продължение на седмица и в крайна сметка станал „по-голям йезуит от йезуитите“, шегува се режисьорът.

В рамките на минипанорамата „Религията според Скорсезе“ през януари НДК припомня още два филма на режисьора с подобна тематика: „Кундун“ (1997), посветен на Далай Лама и с четири номинации за „Оскар“, и „Последното изкушение на Христос“ (1988), по едноименния роман от Никос Казандзакис.

33-годишният Андрю Гарфийлд, когото помним най-вече от „Социална мрежа“, игра и Спайдърмен в два последователни филма (2012 и 2014), но – въпреки определението „невероятен“ в заглавието – изявата му като Човека паяк не се запомни особено и той беше заменен с по-млад актьор, Том Холанд.

Видео: Спайдърмен облича женски дрехи в музикален клип

Междувременно обаче той заложи на сериозни проекти и през септември представи извън конкурса във Венеция друга историческа драма на религиозна тематика – „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge). С тази лента, също в програмата на Киномания 2016, Мел Гибсън („Страстите Христови“) се завръща към режисурата след цяло десетилетие пауза.

Ситуиран в по-ново време, филмът пренася на екран действителната история на военния лекар Дезмънд Дос. Също като персонажа на Георги Парцалев в „Тримата от запаса“, героят на Гарфийлд отказва да носи оръжие и да убива дори в най-кървавите американски сражения през Втората световна война.

В битката при Окинава обаче той спасява живота на 75 души и така става първият US военен, който се е отказал по съвест, но въпреки това е отличен с медал за воинска храброст…

Самият Гибсън споделя, че е искал да отдаде почит на истински герой, какъвто е Дос – на фона на всички измислени супергерои, с които напоследък киното ни залива.

Роли във „Възражение по съвест“ имат още Сам Уортингтън, Тереза Палмър, Хюго Уийвинг, Винс Вон, а след прожекцията тази седмица в зала 1 на НДК последно може да видите филма във вторник, 29 ноември, от 20,30 ч. в „Евро синема“.

.

Още един филм на Киномания 2016 има и Адам Драйвър, който играе шофьор на автобус с поетичен талант в „Патерсън“. Новата лента на режисьора и сценариста Джим Джармъш имаше премиера в Кан и също събра положителни отзиви.

Драматичната комедия е описван като изтънчено забавна и изпълнена с топлота медитация над всекидневните детайли в (не)обикновения живот на една влюбена двойка; тиха, трогателна почит към позитивната сила на изкуството.

Сюжетът:

Главният герой Патерсън живее и работи в Патерсън, щата Ню Джърси, който е и родният град на именития поет Уилям Карлос Уилямс, а една от неговите най-известни творби озаглавена тъкмо „Патерсън“…

Всяка сутрин той кара своя автобус, като черпи вдъхновение за свенливо записваните в тефтера стихове от обикновените неща, които наблюдава по пътя си.

Съпругата му Лора си стои вкъщи, където рисува, занимава се с дизайн, учи се да свири на китара и търси кариерни възможности, наблюдавана от английския им булдог.

От тези наглед скучни детайли Джим Джармъш извайва неподражаемата атмосфера на честния, изпълнен с надежди живот в малкото градче, който е наситен с комични моменти и истински емоции.

Последната прожекция на „Патерсън“ на Киномания 2016 е в зала 1 на НДК в неделя, 27 ноември, от 19 ч.