REALUX: Всеки трети НЕ знае, че LED крушките са с 2 години гаранция

3
335
Добави коментар
Kerana
Kerana

Близо 34% от потребителите не знаят, че LED крушката има 2 години гаранция, показва неформално проучване на българската марка за енергоспестяващо и LED осветление REАLUX, съобщиха от пиар агенцията на компанията производител.

Над една трета от хората, участвали в уеб анкета, погрешно смятат, че гаранцията на светодиодните крушки е 6 месеца или 1 година. Тъй като LED осветителните тела попадат в определението „електрически уреди“, те имат 24 месеца търговска гаранция. Това важи и за енергоспестяващите компактни луминесцентни лампи, поясняват от REALUX.

Въпреки че законовата гаранция е 2 години, потребителите трябва да са внимателни, тъй като на пазара може да се срещнат евтини продукти, които са с ниско качество и по-малък гаранционен срок, коментират търговци.

Друго скорошно проучване на REALUX показа, че най-купувани са крушките от средния ценови клас – между 5 и 10 лева. Цените на LED продуктите продължават да намаляват, заради свръхпроизводството и голямата конкуренция в сектора. В момента една светодиодна крушка с мощност 9W струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв, което е спад с над 40% за последните 5-6 години.