Евровизия може да се премести от Киев в Москва

1
288
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Организационният комитет на музикалния конкурс „Евровизия“ разглежда Москва като възможно място за провеждане на конкурса през 2017 година заради проблеми на украинските власти с комитета – съобщи Bild, позовавайки се на източници от организационния комитет.

Като причина за промяната се посочат проблеми на украинската страна с финансирането на конкурса. Отбелязва се, че за Украйна това би било двойно по-неприятно, след като предишният конкурс на „Евровизия“ в Швеция бе спечелен от украинската певица Джамала с песента „1944“, която мнозина възприеха като антируска.

Председателката на външнополитическата комисия в украинския парламент Анна Гопко заяви пред „Bild“:

„Съществува реална заплаха, че мероприятието може да се проведе в друга държава. За нас това би било катастрофа“. 

Според източника на Bild, логиката на събития е елементарна: на второ място след Джамала се класира австралийската песен, но Австралия е „извънреден член“ на организатора на събитието EBU (European Broadcasting Union). Поради това ако се наложи преместване, най-логично е това да стане в страната, класирала се на трето място – Русия.

Засега провеждането на конкурса Евровизия 2017 остава под въпрос, въпреки че Киев обяви още на 9 септември, че е успял да се пребори с Одеса и Днипро за домакинството на престижното музикално събитие. Кметът на Киев Витали Кличко обяви, че е заделил €9 млн. за организацията на Евровизия 2017. Но макар и обявена щедро, тази сума е крайно недостатъчна за една истинска организация. През последните години разходите за провеждане на конкурса се движат в рамките между €17 млн. и €25 млн.
 

Май 2016, подарената победа в Евровизия бе отбелязана като „военна победа“ за Украйна“
–––––––––

В средата на ноември Върховната Рада одобри поправка-актуализация  на бюджета, която гарантира отделянето на €15 млн. за Евровизия 2017. Въпреки това обаче не става ясно, кога тези пари ще бъдат на разположение на организаторите. Мнозина са на мнение, че те изобщо не могат да бъдат заделени и организацията остава под въпрос. Ето защо EBU преговаря и с Москва за „алтернативен вариант“. Което ще бъде унизителен шамар за Киев, тъй като властите планират да използват Евровизия 2017 като политическа кампания „против окупацията на Крим“. 

Според Ана Хопко, за твори път през последните  100 години полуостровът е окупиран от Русия и кримските татари са подложени на репресии.

„Най-напред това стана по време на режима на Сталин и тъкмо за това разказва песента на етническата татарка Джамал „1944“. Провеждането на конкурса на 13 май 2017 ще демонстрира, че Украйна е мулки-култи държава, в която всеки е добре дошъл“ – казва Хопко.