Коледно чудо в Италия

2
363
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Едно малко старинно градче в Централна Италия. Наричат го “града на стоте църкви”. Едно кътче, което въплъщава всичко, заради което трудно можеш да срещнеш човек, който да не обича Италия. Град, подарил на света един от най-известните, ароматни и вкусни сосове за паста – “Аматричана”. Аматриче – сгушен в прегръдката на историята, кацнал на хълм, град, пълен с история и разказващ истории. Метафора на италианската романтика, красота и любов към живота.

И изведнъж, в един истински “кошмар в лятна нощ”… от Аматриче не остана почти нищо. Мощно земетресение с магнитуд 6.2 по скалата на Рихтер отне живота на 299 души, включително деца, хиляди хора останаха без дом, множество сгради, сред които и училищни, бяха напълно унищожени от труса. Старинните постройки, тесните, криволичещи улички, които придават истински магичен чар на италианските градчета, в този момент бяха истинско проклятие за жителите на Аматриче. Градът беше в истински капан…

Какво се случва с Аматриче днес? Възстановява се, макар бавно и трудно, от бедствието. Готви се за Рождество. И посреща Дядо Коледа по един, на пръв поглед, необичаен начин. Свикнали сме белобрадият старец да пристига с магическата си шейна и да влиза в домовете през комина, за да остави подаръците, докато децата спят. Е, в Аматриче тази година, мнозина семейства нямат дом, а покриви на останалите къщи почти няма. Но Babbo Natale, както е известен Дядо Коледа в Италия, никога не пропуска да зарадва послушните си приятели и да сбъдне желанията им. И много добре знае, че всяко дете заслужава чудо и магия. Затова тази година той се спусна от небето с парашут, за да достави подаръците си. Макар и няколко седмици по-рано.

Спектакълът се проведе по обяд в Аматриче. В него взеха участие и седем парашутисти от националния отбор на Италия. Дядо Коледа раздаде торби с лакомства и множество подаръци.

“Спокойствието и щастието връщат в града ни след подобни събития. Коледа няма да е лесна за моите съграждани и за мен, но тези моменти на солидарност и подкрепа са много важни за всички и със сигурност връщат радостта в очите на децата “, заяви кметът на града Серджо Пироци.“]