ГАЗ 53: Технически характеристики

4
1081
Добави коментар
dellz
dellz

ГАЗ 53 е един от най-популярните съветски камиони. Той се отнася към семейството на товарни автомобили със средна товароносимост.

ГАЗ 53 е двуосен товарен автомобил с привод към задната ос и рамкова конструкция. В заводска комплектовка е снабден с 8-цилиндров бензинов ДВГ (двигател с вътрешно горене)  с V-образно разположение на цилиндрите.

Автомобилът има собствена маса 3,2 тона, а пълната натоварена маса е 7,85 тона. Предназначен е за натоварване до 4,5 тона, но всъщност доста често бива претоварван с по-голям тонаж. Вследствие на това се налага честият ремонт или смяна на ресьорите. Тази товароносимост от 4,5 тона се е появила при моделите ГАЗ 53-12, докато при първите ГАЗ 53Ф тя е била дори 3 тона.

Размери на автомобила:

Дължина – 6,4 м;
Широчина – 2,4 м;
Височина (мери се по кабината, автомобилът е без товар) – 2,2 м.

Камионът е предвиден за максимално допустима постоянна скорост до 90км/час, макар че по  принцип може да се движи и с по-голяма скорост (110 км/час), в случай че не е натоварен. 

Колесни характеристики:

Разстояние между предната и задната ос – 3,7 м;
Разстояние между предните колела – 1,63м;
Разстояние между колелата на задната ос – 1,69 м (измерва се от точката между колелата от едната страна до същата такава точка от другата страна);
Пътен просвет/клирънс* – 0,265 м;
Размер на гумите/колелата – 8,25 – 20 инча.

* Разстоянието между опорната повърхност и най-ниската точка от централната част на автомобила, различна от колелата му или други части, проектирани да контактуват със земята. Пътният просвет оказва влияние върху проходимостта.

Габаритни размери на ГАЗ 53

Съгласно заводските данни, консумацията на гориво на ГАЗ 53 по равен път при скорост 40 км/час е 24 литра на 100 км пробег. Но видимо, това е изчислено при условие, че автомобилът не е натоварен, времето е сухо и топло, а автомобилът се движи безпрепятствено и гладко. В реални условия е почти невъзможно да се постигнат такива показатели. „ГАЗ-ката“ гори 27 литра, а в зависимост от товара, този разход може да достигне и до 30 литра.

Общи характеристики:

ГАЗ 53 има двигател 120 к.с./3200 об/мин;
Двигателят е V-образен 8-цилиндров, карбураторен, 4-тактов, с обем 4254 куб.см.;
С диаметър на цилиндъра/ход на буталото 92/80 мм.;
Скоростна кутия: 4+1 назад;
Дължина 6395 мм, ширина 2280 мм, височина 2190 мм, база 3700мм;
Собствено тегло 3200 кг;
Товароносимост 4500 кг;
Капацитет на резервоара 90 л.

Капацитети на зареждане:

Резервоар за двигателно масло – 10 л;
Резервоар за трансмисионно масло в скоростната кутия – 3 л; 
Резервоар за масло в картера на задния мост – 8,2 л; 
Резервоар за вода или охлаждаща течност в радиатора – 21,5 л;
Резервоар за трансмисионно масло в кормилната уредба – 0,8 л;
Резервоар за спирачна течност в хидравличната спирачна система – 0,75 л; 
Капацитет на бензиновия резервоар – 90 л.

Бензинов резервоар на ГАЗ 53

Кабина и шаси

Кабината на ГАЗ 53 е изцяло изработена от метал, с две врати е и е предвидена за двама пътници. Но мястото, предопределно за пътника, е достатъчно широко и при желание в кабината могат да се поберат до трима човека, включително шофьора. Седалката в кабината е цяла, не е разделена на отделни части според броя на пътниците, т.е. предвидена е една обща седалка и една облегалка. 

Конструкцията на шасито е рамкова и към нея се крепят кабината и каросерията. Рамката се явява свързващото звено на всички възли и агрегати на автомобила, за това при необходимост шасито може да се придвижва самостоятелно даже и без кабината и каросерията. Каросерията може да бъде няколко типа: 

Бордова; 
Фургон; 
Самосвал;
Цистерна;
Със специално предназначение. 

Двигател

Товарният автомобил ГАЗ 53 е сглобяван само с два типа бензинов двигател. Но 6-цилиндровият двигател, който се поставял на машината в самото начало на производството, присъствал само при модела ГАЗ 53Ф и той се е произвеждал до 1967 година. След това на „ГАЗ-ките“ слагали вече само 8-цилиндров ДВГ с обем 4,25 л. Като цяло, през годините конструкцията на двигателя не се е променяла. Променял се е само индексът и е имало дребни подобрения и модернизации.

Горното разположение на клапаните, алуминиевият блок и главите на цилиндровия блок са изглеждали много новаторски през 60-те години на миналия век, били са свежо инженерно решение. Подобна конструкция на двигателя съществува и до ден днешен. Единственото, което се е променило, е обемът на цилиндрите, както и са се добавили някои дребни технически нюанси. 

При двигателя на ГАЗ 53-12 – ЗМЗ-53, клапаните са от горна страна. Той има алуминиев блок и цилиндрови глави. Разпределителят и бобината на запалването доста често се повреждали поради конструктивни недостатъци. Машината изминава около 400 хил. км преди да се наложи основен ремонт. Двигателят не се отличава с особена икономичност и за да се компенсира това, вместо еднокамерен карбуратор по-късно започва да се използва двукамерен.  

ГАЗ 53 е снабден със зависимо ресорно окачване. На предното окачване са монтирани телескопични амортисьори. Кормилната уредба няма хидравлика, поради което с управлението на този автомобил се справяли физически по-силните хора. За превключване на скоростите е необходимо да се приложи двойно съединително превключване/двойно амбреиране. Трансмисията включва 2 вала, които са съединени помежду си с шарнир на Хук (карданово съединение).