5 подходящи храни за планина

1
284
Добави коментар
Hristofer
Hristofer

Лятото, освен сезон за море, е такъв и за планина. От изключително голямо значение е какво ще сложим в раницата си, защото в гората няма магазини, от които да си купим нещо забравено или такова, на което не можем да намерим място. Преходите натоварват и изтощават тялото, хубавата и качествена храна е гарант, че няма да се чувствате отпаднали и уморени след разходка в планината. Ето 5 храни, които са изключително подходящи за преходи.

1. Сандвичи 

Положителни страни:

Евтини – Домашно направени или закупени от магазина, сандвичите са достъпен начин за справяне с глада. Ние, разбира се, Ви съветваме да си направите сами. Повечето купени сандвичи съдържат в себе си сосове на основата на майонеза, които не са подходящи за преходи през лятото.
Лесни за ядене – консумират се с ръце, не изискват специално оборудване и допълнителни консумативи.
Хранителни – добре направеният сандвич съдържа разнообразни хранителни вещества. Хлябът е богат на въглехидрати, шунката и кашкавалът носят протеини и мазнини, зеленчуците – фибри и вода.
Компактни – направете един хляб на сандвичи и го върнете в опаковката, в която е бил, така направихме и ние в рецептата долу.

Отрицателни страни:

Нетрайни – Не са подходящи за дълги преходи, защото месото и кашкавалът в тях няма да издържат на жегата и ще се развалят. Най-малко се нуждаете от хранително натравяне сред природата.
Сухи – както вече споменахме в сандвичите за планина не е желателно да се слага сос. Най-известните сосове за сандвичи са кетчуп и майонеза, които са неподходящи за планина, защото се развалят много лесно. Това от своя страна прави сандвича сух.

Лесни сандвичи за планина

2. Шоколадови десертчета

Положителни страни:

Енергийни – Шоколадовите десертчета са много богати на захар. В планината са изключително подходящи за къси и натоварващи преходи. Енергията, която те ще Ви донесат, е мигновена.
Хранителни – в 100 гр. шоколадово десертче (в зависимост от марката и производителя) се съдържат близо 500 калории. В 100 гр. боб се съдържат средно 100 калории. В ежедневието ни изразът „много калории“ има отрицателен смисъл. В планината това означава жизненост и енергичност.
Компактни – Шоколадовите десертчета са малки и лесни за носене. Могат спокойно да се поберат в малките джобове на раницата, които често остават празни.

Отрицателни страни:

Кратка енергия – Както вече споменахме шоколадовите десертчета са добър избор за кратки и трудни терени. Енергията, която дават се усеща мигновено, но е краткотрайна. При по-дълги преходи десертчетата оставят чувство за неситост и глад.
Разтапяне – Шоколадът е изключително податлив на висока температура. Дългото носене в раница, особено през лятото означава, че шоколадът ще се разтопи. Хубаво е когато ги носим в планина, да ги оставим за една вечер във фризера, за да стегнат добре.

Лесен Готвар-Кат с две съставки

3.Консерви
източник: amoils

Положителни страни:

Не изискват специално съхранение – Това ги прави подходящи за няколко дневни преходи.
Достъпни са – повечето консерви (освен специализираните за планина) се намират в почти всички хранителни магазини, също така са много евтини.
Разнообразни – съществуват стотици видове консерви- с боб, с риба, с месо. Разнообразието от съставки гарантира, че организмът Ви ще получи всички нужни за правилното му функциониране вещества. (Вижте нашата статия – “Здравословно хранене – 10-те най-важни стъпки“).
Мултифункционални – могат да се подгряват директно на огън. Металната опаковка може да се ползва за подгряване на вода, за направа на котлон и др.

Отрицателни страни:

Средно компактни – една обикновена консерва царевица например тежи 440гр. Реалното съдържание на царевица е 276 гр. Останалият грамаж е опаковка+ вода, която няма голяма хранителна или вкусова стойност, т.е голяма част от тежестта е нехранителна.
Лош вкус – Повечето консерви (тези, които не са специално предназначени за оцеляване) са направени от нискокачествени продукти. Ако случайно, когато си купите рибни филета от магазина се зачудите какво се случва с другите части, с по-ниско качество, като част от главата и опашката – купете си консерва със скумрия в доматен сос и ще разберете.
Когато ходим в планина, храната е много по-вкусна. Това не означава, че трябва да ядем боклуци. Проверявайте съдържанието на опаковките на консервите. Много е важно, когато избираме консерви да се опитаме да сметнем цената на продуктите в нея, тоест ако средната цена за килограм телешки шол е 20 лв, консервата телешко варено (от 250 гр.) няма как да е е 2-3лв., без това да буди подозрения.

4.Храна за оцеляване (лиофилизирана  храна)

Положителни страни:

Леки – тази храна е специално развита за космонавти, но в последните години е популярна и при планинарите. Повечето продукти са лиофилизирани (извадена е водата от тях), което ги прави изключително леки.
Хранителни – Начинът, по който се суши храната е един от най-добрите за запазване на полезните ѝ вещества.
Компактни – В много малко място в раницата, може да вземем продукти, които да ни стигнат за няколко дни. Не изискват никакви допълнителни съдове. Съществуват храни, които се затоплят без да е нужен огън. Просто натискаме плика и храната се загрява вътре в него.
Подходящи за всякакъв вид преходи – Това е специализирана храна, която е много добре разработена. Тя е подходяща както за бързи и натоварващи преходи, така и за дълги. Просто трябва да си изберете вид храна (измежду плодове, месо, риба, зеленчуци и т.н)

Отрицателни страни:

Цена – Както вече споменахме, това е специализирана храна, която е доста по-скъпа от обикновената.

5. Суров ориз/ спагети
източник: angelikaskitchen

Положителни страни:

Подходящи за дълги преходи – Оризът и сухата паста (наричаме я условно спагети) съдържат в себе си големи количества въглехидрати, които се смилат по-бавно от организма. Те ни доставят енергия за повече време. Разбира се, ние Ви препоръчваме да използвате кафяв ориз и пълнозърнести спагети, които ще Ви накарат да се чувствате по-сити за повече време.
Лесни за съхранение – И двата продукта не изискват особено внимание. Мятаме ги в раницата и готово. Няма да се развалят или да се разтопят от жегата.
Компактни – Един килограм сух ориз може да стигне на един човек за 2-3 дена преход и не заема много място. Съветваме Ви да не ядете една и съща храна. Разнообразието на продукти доставя различни вещества, които помагат тялото да работи пълноценно и да чувства по-малко умора.

Отрицателни страни:

Изискват готвене – Носенето на негодни за директна консумация храни изисква хабене на повече калории. Докато хората около вас се хранят, Вие тепърва трябва да палите огън и да готвите.
Нужда от източник на вода – За да стане годен за консумация 1 килограм ориз се нуждае от около 2, 5 до 3 литра вода. Това означава, че или трябва да имате близък източник на прясна вода, или да я носите със себе си. Второто решение моментално неутрализира положителната страна „компактност“.
Нуждаят се от допълнителна посуда – За да сготвите пастата и ориза, Вие трябва да носите със себе си съд, в който да ги сварите.

Препоръчително е, когато ходите в планината да не забравяте, че не сте Беър Грилс.
Природата, освен красива е и сурова – не прощава на неподготвените. Трябва да оптимизирате достатъчно добре раницата си, за да имате достатъчно място за храна и вода. Лек път!