Христо Иванов с нов политически проект срещу корупцията

1
371
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

На специална среща с граждани под мотото „Има ли българска мечта? Говорим за България“ той обяви идеята си за политически проект, който ще е отвъд лявото и дясното, а ще търси общ фронт срещу корупцията

 

Година след като подаде оставка като правосъден министър Христо Иванов обяви създаването на нов политическо проект, който ще е отвъд лявото и дясното, а ще се стреми да образува фронт срещу корупцията. Това стана на първата от поредицата срещи с граждани под мотото „Има ли българска мечта? Говорим за България“.

В центъра на новия проект ще е идеята на върховенство на правото и на тази основа може да се сътрудничи и с други партии. Поставената цел е явяване на следващите избори, като Иванов се надява на помощ от чистия бизнес.

На срещата в залата на „Независим театър“ в София освен него говориха Кристиан Таков и Мануела Малеева. В залата бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, Трайчо Трайков, депутатът Мартин Димитров, представители на „Зелените“ и познати от протестите лица. 

На срещата не бяха разкрити детайли около новия проект, но той трябва да се яви естествено продължение на политическите движения и протестите. По думите на Христо Иванов всички граждански способи, протести и движения, са изчерпани, затова единственият начин е влизане в политиката. Според него „има много хора, които са готови да загубят политическата си невинност, но искат да направят това от свое име и лице, а не да влизат в къща, построена от някой друг“.

Пред публиката бившият правосъден министър призова и за край на разделението, като изрази мнение, че „трябва да се възстанови многообразието от протеста срещу назначаването на Делян Пеевски от му първите дни – когато той бе многолик“. Това според Иванов изисква и признаването на някои грешки.

Подобна теза изрази и Кристиан Таков, според когото новият политически проект не трябва да е традиционна партия, а електорална партия. 

„Ние можем да обещаем постец в общинската администрация. Нашата таргет група е друга и не би трябвало да се опитваме да постигаме 60-70%.“, каза той и допълни, че с компромиси и неясноти няма да привлекат никого. По негои думи ще се разчита на мрежови структури, както и на силни и безкомпромисни личности. 

„Не трябва да имаме коалиция по принцип, а принципна коалиция. Сигурен стълб в бурно море не е голямата маса, която се носи по вълните, а малката скала, само на която може да свети фар“, коментира още Таков и добави, че според него трите основни цели на новата формация трябва да са правосъдната реформа, борбата с корупцията и образованието.

„Ще бъдем непрекъснат трън в петата. Ще изобличаваме. Ще опитваме през всички възможни органи да сезираме Конституционния съд… Властимащите трябва да бъдат в перманентен дискомфорт“, добави той.

Източник: „Дневник“, Mediapool.bg