Взрив на дерайлирал влак на гара Хитрино, има загинали

1
680
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Унищожена е гарата, както и намиращите се в близост къщи

Взрив на товарна влакова композиция от цистерни, превозващи пропан бутан, в село Хитрино, на 20 км от Шумен. По неофициална информация до момента четирима души са загинали, десетки са пострадали. Тече евакуация в селото.

Инцидентът е станал около 05,40 ч. близо до гарата на селото, чул се е силен тътен. Според информацията до момента локомотивът на влака е дерайлирал на влизане в гарата, вследствие на което е последвал взрив. На място има пожарни, много полиция и медицински екипи.

В спешното отделение са постъпили над 20 души и продължават да се докарват нови хора. Повечето пациенти са със съчетани травми. Има пострадали в шоково състояние с обширни изгаряния и фрактури на крайници, на лицеви кости, с множество набити парчета от стъкла, съобщава пред Нова телевизия директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов.

„Картината е доста тежка. Има няколко души, които са в много тежко състояние“, посочва д-р Атанасов.

„На мястото на инцидента има 12 пожарни и спасителни екипи от Шумен, Търговище, Варна и Русе. Съсредоточени са и екипи на Бърза помощ. Има данни за четирима загинали. Създадена е организация за евакуиране на хората в района превантивно. Към момента продължават действията на екипите за овладяване на пожара. Към мястото на инцидента пътува и главен комисар Николай Николов и заместник-министър Красимир Ципов“, заяви пред Дарик Валентин Кръстев от пресцентъра на Пожарна безопасност и защита на населението.

Унищожена е гарата. Много сгради са опожарени. Прозорците на много къщи са потрошени, а някои имоти са и запалени. Местните хора, които са изключително уплашени, разказват пред медиите, че една от махалите на селото, е изгоряла напълно и я няма.

„Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна“, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН, пред Нова телевизия. Той също така потвърждава информацията за загинали. Засега е ясно за четирима души, но според Николов вероятно са повече.

Точно в 08,12 ч. се е чул нов взрив, много по-слаб в района на първия взрив, но няма повече информация. Влаковата композиция вероятно е наброявала 17 цистерни. 8 от тези 17 цистерни са обърнати, след като влакът по последна информация е дерайлирал.

Временно движението през село Хитрино, Шуменско, е ограничено, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон Тимарево – Длъжко – Струйно и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Източник: „Дарик“, Нова телевизия