“Боже, пази ме от приятелите ми, аз от враговете си сам ще се пазя!”

2
547
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Христо Иванов – бившият правосъден министър, който подаде оставка миналата година, защото предлаганите от него и екипа му промени за съдебна реформа, не бяха подкрепени от мнозинството, включително от управляващите партии, обяви в петък създаването на нов политически проект. Дотук добре. Мануела Малеева, доц. Кристиан Таков, Трайчо Трайков са част от лицата, които застанаха зад новия проект.

Това са фактите накратко. Ние няма да анализираме новата партия, нито ще правим оценъчен анализ на Христо Иванов. Смешна и тъжна е реакцията от появата на нова партия у нас. Разбира се, че сме разделени отново. На лагери. Които воюват помежду си с настървение. Спорим за политика и се разприятеляваме по политически причини, все едно годината е 90-та, а 10 ноември се е случил скоро. Все едно за 26 години не сме мръднали на йота, с единствената разлика, че днес няма режим на тока, купонната система е забравена, а мандарини има целогодишно. Иначе всичко друго си е същото. През уикенда се наслушах и начетох на какво ли не, относно новия политически проект. От Осанна до Разпни го! От сълзливо-сантиментални, трогателни лирически писма, пълни със съвети, предупреждения, подкрепа и анализ на морала на Христо Иванов, писани от журналистки, работещи в иначе сериозни медии до клетви, евтини клевети, грозни обиди и статии, обвиняващи Христо Иванов във всички смъртни грехове. Не минахме и без статии за родителите, дядовците и бабите, шурея, шуренайката и цялата рода на бившия правосъден министър и коментар на класово-социалния му произход на бившия правосъден министър. Толкова тъпо, нелепо и жалко, че чак не можеш да повярваш на очите си. Едните искат да ни убедят, че Христо Иванов е единственият борец срещу статуквото, другите – че е най-лошото на лошото, което може да се случи на клетата ни родина. И нищо по средата.

И нито едните, нито другите си дават сметка, че с действията си постигат обратен на търсения ефект. Тези, които се държат като сектанти, и го защитават, съветват, говорят от него име и от три дена не са спрели да го тагват в социалната мрежа – че отвращават всеки нормален човек с постъпките си и само пречат на Иванов и добрите му намерения. И другите, които плюейки го, всъщност му изписват вежди. Поне в очите на всички, които знаят що е то кафяви медии и как работи машината за омаскаряване на всеки неудобен. Гледаш, четеш, слушаш и си мислиш: горкият Христо Иванов. To вече човек да не смее партия да направи. Положението наистина е като в онази поговорка: “Боже, пази ме от приятелите ми, аз от враговете си сам ще се пазя!”