Депресия, депресивно състояние и общото здраве – как да си помогнем

2
362
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Състояние на депресията и общото здраве

Научно е доказано , че честата депресия или дори депресивните състояния , влияят отрицателно на общото здравословно състояние . Състоянието на нервно напрежение се отразява най-силно върху сърцето . Може да се каже , че човек , подложен на перманентно напрежение е в рисковата група на повечето от възможните сърдечни заболявания . Към депресивното състояние може да добавим и нездравословното хранене и застоял живот .

Състояние на депресията и общото здраве

Авторитетно американско списание публикува данни , отразяващи факта за връзка между физическото и психическото здравословно състояние на човек . Състояния като депресията и стресовите ситуации са благоприятни фактори за воденето на застоял и нездравословен живот , съчетано с тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол

Състояние на депресията и общото здраве

Страдащите хора не спортуват или поне не редовно , това води до спад в тонуса и жизнената активност и общата креативност като цяло , все неща отразяващи се отрицателно на сърдечната активност . Екипът от учени провел тези изследвания препоръчва редовно спортуване . Подчертава се факта , че в депресивно състояние , по-лесният вариант е да се прибегне до вземане на медикаменти , но ако наистина се търси вариант за по-целенасочено излизане от ситуацията – това е активно спортуване.

Есента е период , в който хората са най-податливи на депресивни състояния . Причините могат да бъдат много – отиващото си лято , голите дървета , сивотата и т.н. Обяснението е следното . При смяна на определен стереотип , се сменя и синтеза на веществата на пинеалната жлеза , намираща се в средния мозък . При различните сезонни промени се получава така , че в началния етап на смяната , мозъкът и в частност тази жлеза , не успяват да се адаптират към промяната и се получава недостиг на веществото мелатонин . От това следват и депресивните състояния . При хората страдащи от непрекъсната депресия или такива в стресова ситуация се забелязва наличие на намалена   функцияна жлезата .

Какво можем да направим срещу депресията ? Ако сте изпаднали в подобна ситуация , препоръчва се да се обърнете към съответния специалист . Възможно е да ви препоръчат различни медикаменти и лечение . По повод на това Американската телевизия Дискавъри , излъчи материал , според който студеният душ е чудесен лек за депресивното състояние . Според учените кратък студен душ води до стимулиране на зона намираща се в основата на продълговатия мозъм , който синтезира химикал – норадреналин . Това вещество от своя страна помага при лечението на депресия . Един вид стимулираме организма сам да се бори с липсата на мелатонин .

Депресия при децата.

За жалост децата са най-потърпевши от депресията и нейни проявления. При най-малките тя се изразява в рязка промяна на настроенията и емоционална нестабилност. Някои от най-честите фактори са отегчение, незаинтересованост, безразличие,нестабилност, агресивност, противопоставяне, намаляване успеха в училище