Професия счетоводител

3
347
Добави коментар
rose-bose
rose-bose

Работата в счетоводна кантора е добър старт за професионална реализация

Когато се избира професия, човек трябва да бъде съвсем наясно със себе си дали това, което се съдържа като функции и задължения в нея, отговаря на неговите възможности и желания. Всяка професия разбира се има своите плюсове и съответно минуси, но това да я упражняваш с желание и да ти се отдава е от огромна важност. Много хора по стечение на редица обстоятелства в живота, бъркат своето призвание и по-късно разбират грешката си. Съществуват фактори като модни тенденции и влияния, които могат да объркат младия човек когато решава на какво ще посвети професионалната си реализация. Често в стремежа си да печели повече пари е възможно да се насочи към специалност, която е грешка и не му носи удовлетворение или е неподходяща за него.

Много студенти по икономика решават, че една от най-доходните и търсени професии е професията счетоводител. Логиката е, че всяка фирма има нужда от счетоводни услуги, а счетоводството е в основата на всяка икономика, било то в глобален или много по-тесен мащаб. Професията счетоводител обаче не е никак лесна и не е за всеки. И тя като повечето професии изисква постоянно обучение, а за да се изгради като професионалист, човек трябва да мине през доста дълъг път и немалко трънлив път. Обучението в университета е само малка част от една широко мащабна основа, която е нужна за да станеш счетоводител. За да станеш добър в тази професия преди всичко е нужно да имаш аналитично мислене и да обичаш цифрите. Професията е много отговорна, съпроводена със стресови и доста натоварващи моменти и ако не се упражнява с огромно желание, не е възможно професионално израстване и реализация.

Обикновено младият човек завършвайки университета по правило трудно намира работа тъй като няма никакъв опит. Повечето от фирмите не биха доверили парите и счетоводството си на неопитен човек, а големите компании, които имат големи счетоводни отдели не винаги са склонни да обучават и също предпочитат обучени счетоводители. Така шансовете за реализация и професионален старт са сведени до минимум и това е сериозен проблем за току що завършилите икономисти.

Натрупването на първоначален стаж е много важен момент в кариерата на един млад икономист, решил да се занимава със счетоводство. Това е най-добре да стане в подходяща счетоводна къща, където има опитни счетоводители, които да му помогнат да направи своите първи стъпки в професията. Обикновено  една счетоводна къща обслужва фирми с различен предмет на дейност, което е голямо предимство при пълноценното обучение на неопитният счетоводител. Тънкостите на професията са много и разнообразни и  работата в една счетоводна къща дава възможност най-добре да бъдат усвоени за възможно най-кратко време.

Счетоводната къща е мястото, където младият току-що завършил икономист най-добре ще разбере дали счетоводството е неговото бъдещо поприще. Следва допълнителна квалификация, която продължава през цялата му кариера. Счетоводството е професия, която изисква непрекъснато следене на промени в законодателството и свързано с постоянно обучение. Професионалното израстване е свързано и с дипломиране като експерт-счетоводител и сдобиването с допълнителни международни сертификати. Стриктното спазване на законите и спазване на професионално- етичните норми също е много важно условие за израстване в професията. Пътят към успеха и професионалното израстване е доста дълъг, но въпреки огромната конкуренция на пазара всеки добър счетоводител има своя шанс един ден да отвори своя собствена счетоводна къща, да реализира добри приходи и своята професионална удовлетвореност.