Рекс Тилерсън е новият държавен секретар | Temaonline.bg

1
413
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

САЩ
Рекс Тилерсън е новият държавен секретар
Близките връзки на Тилерсън с руския президент Владимир Путин се предполага, че са изиграли решаваща роля за избора му

13 Декември 2016 15:42
0

принтирай

|

текст

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп назначи изпълнителният директор на петролната компания „Exxon Mobile“ Рекс Тилерсън за държавният секретар – съобщи телевизия  MSNBC.

„Рекс знае как да се справя с международна корпорация, което е от съществено значение за ръководенето на успешен Държавен департамент, а отношенията му с лидерите по целия свят са на изключителна висота“, заяви Тръмп в изявление.Близките връзки на Тилерсън с руския президент Владимир Путин се предполага, че са изиграли решаваща роля за избора му, тъй като бъдещият президент Тръмп неведнъж е казвал, че иска да подобри отношенията на Вашингтон с Москва.Неговото име беше спрягано от известно време като възможен кандидат за поста. По-рано днес изданието „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че именно Тилерсън ще е начело на американската дипломация. Като основна причина изданието посочва близките взаимоотношения между Тилерсън и руския президент Владимир Путин.От всичките 9 претенденти за поста Тилерсън е в най-близки отношения с Путин след сключена през 2011 г. енергийна сделка на стойност $500 млрд.  Не е за пренебрегване и влиянието, което самата фирма „ExxonMobil“ има на международния пазар. Това е може би най-голямата и влиятелна компания за петрол и газ в света, която работи в над 50 страни из цялото земно кълбо.

„Не мога да се сетя за по-подготвен и по-отдаден човек, който да служи на Държавния департамент в това критично време от нашата история“, написа още Тръмп в своето съобщение.Президент и изпълнителен директор на „ExxonMobil“ 64-годишният Рекс Тилерсън е родом от Тексас. Досега той не е имал опит в държавната администрация, но работата му за корпорацията, в която идва през 1975 г., може да се окаже от полза при защитаването на американските интереси в чужбина=

Досега е известно малко за неговите външнополитически възгледи, освен че е защитник на свободната търговия.Някои от въпросите, с които той ще трябва да се справи по време на мандата си са тези за санкциите срещу Русия (за които той вече е казвал, че е против), ядреното споразумение на Иран, отношенията между САЩ и Китай, както и споразумението за изменение на климата, към което САЩ се присъединиха през 2015 г.В същото време активите, които притежава в „ExxonMobil“ – на стойност около $150 млн., могат да представляват конфликт на интереси, тъй като решенията му като държавен секретар могат да повлияят на цената на акциите на компанията. Освен това при евентуално сваляне на руските санкции акциите на „ExxonMobil“ се очаква да скочат. 

64-годишният Тилерсън е преминал цялата си кариера в Exxon, където постъпва преди 41 години като производствен инженер и през всичките години постоянно пътува по света, за да сключва сделки за компанията, която изследва, купува и продава петрол и газ в най-размирните кътчета на планетата.

В резултат на тези пътувания той многократно се е срещал с лидерите на много от тези страни, сред които и с руския президент Владимир Путин, с когото се познават повече от 20 години, а през 2013 г. той дори бе напраден с Ордена за приятелство на Руската федерация.

 

Рекс Тилерсън (първият отдясно) с Владимир Путин
––––––––––

Миналата събота Тилерсън се срещна и разговаря с Доналд Тръмп повече от два часа в Тръпм Тауър в Ню Йрк, като на срещата са присъствали също така двама от най-близките съветници на новия президент – стратегът Стивън Банън и зетят му Джаред Кушнер.

Обсъждана е възможността ако Тилесън стане държавен секретар негов заместник да бъде Джон Болтън – агресивен консерватор от правителството на Джордж Буш.

Тилерсън е известен като сериозен критик на икономическите санкции срещу Русия, които провалиха една много изгодна сделка на Exxon с руската държавна компания „Ронефт“ през 2014 г.  – за сондажи и добив на петрол в Карско море, част от Арктическия океан. Освен това Exxon изгули доста пари от инвестициите си в петролни кладенци на остров Сахалин.

“Винаги съм казвал на тези политици, които вземат решения, да вземат под внимание огромните загуби, които ни нанасят с тези сакнции“ – каза Тилерсън през 2014 г.

Сред другите спрягани имена за поста бяха бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който обаче отпада от списъка с потенциални кандидати.

За най-значимата позиция в президентската администрация, освен Тилерсън, оставаха да се борят бившият кандидат-президент Мит Ромни, председателят на сенатската комисия по външни работи Боб Коркър, бившият представител на САЩ в ООН Джон Болтън, както и бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Тръмп прибави и бившия ръководител на автомобилната компания „Ford Motor“ Алан Мулали към дългата листа.