Как да разпознаем ранните признаци на киста?

1
351
Добави коментар
slavchev
slavchev

Кистите са мехури, изпълнени с течност. Възможно е да се появят самостоятелно или по-точно във всяка възраст в даден момент, и може да се появят на единия, или двата яйчника.

Предимно нарастват, но не може да има натрупване на течност в тъканите. Най-честата причина за появата на кисти е спукан (разкъсаан) фоликул по време на овулация (фоликулярна киста).

Следователно, налице е киста, която се нарича функционална киста , тъй като този процес е част от овулацията. Тези кисти може да нараснат до 6-7 см и понякога причиняват болка, рядко изискват операция от специалист.

Лутеалната киста  възниква след освобождаването на яйцеклетката от фоликула повреме на овулация . Ако по време на овулация и фоликуларно разкъсване, се появи кървене в кухината, създава се функционална киста , наречена  хеморагична киста .

Симптоми на киста на яйчниците

Малките кисти обикновено не причиняват проблеми или заболявания. От време на време може да настъпи едностранна болка в корема или неприятен натиск. Други кисти могат да причинят остра болка като от нож и хладно оръжие, те са освободени като киста в корема. В допълнение към болката може да възникне и нередовен цикъл, или силно кървене. Много кисти са открити по време на гинекологичен преглед, последван от подробна оценка на ултразвук.

Лечение на кисти на яйчниците

Най-честите случаи, за първи път го е поддържането на растежа на кисти с ултразвук като кистите се пукат до голяма степен спонтанни. Хормонални продукти и контрацепция може да спре растежа на кисти и външен вид. Въпреки това, по-нататъшни тестове се препоръчват за следните случаи:

• Ако диаметърът на кистата по-голям от 4 см и е от няколко месеца

• Ако се разраства бързо

• Ако кистата не се повлиява от лечение с лекарства

• Когато създават проблеми и дискомфорт

• Ако ултразвуковият образ подсказва нещо по-сериозно.

Източник: zajenata.bg

Свързани