Какво следва за ЕкзоМарс през 2017 година?

1
384
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази първа цветна снимка на Фобос бе направена от „ЕкзоМарс-2016“-„Трейс Газ Орбитър“ на 26 ноември 2016 г. Credit : ESA/Roscosmos/CaSSIS

19 декември 2016 г. 08:10 ч.

Светослав Александров.2016-та беше една чудесна година за руско-европейската изследователска програма за изучаване на Червената планета „ЕкзоМарс“, като на 14-ти март орбиталната станция „Трейс Газ Орбитър“ излетя успешно, а на 19 октомври тя пристигна по план в орбита около Марс. 2017-та се очертава да е изключително вълнуваща година, тъй като тогава станцията ще трябва да коригира орбитата си и да започне официалната си научна дейност.

Понастоящем орбиталните параметри на „ЕкзоМарс-2016“-„Трейс Газ Орбитър“ са следните: в най-ниската точка от орбитата височината е 250 километра, а в най-високата тя е 98 000 километра. Роботизираната станция извършва една пълна обиколка около Марс за около 4 земни дни.

За да може обаче тя да започне основната си научна дейност, а именно да търси следи от живот посредством анализа на редки газове, „Трейс Газ Орбитър“ ще трябва да влезе в кръгова 400-километрова орбита с 2-часов период на една пълна обиколка около планетата.

За целта екипът на мисията ще използва т.нар. метод на „еърбрейкинг“, при която автоматичната станция ще влиза периодично в горните слоеве на атмосферата и силите на триене и съпротивление ще я забавят. Така постигането на 400 километрова орбита ще стане с минимален преразход на гориво.

НАСА отдавна прилага метода за мисиите си – още през 90-те години по този начин беше коригирана орбитата на „Марс Глобъл Сървеър“, а по-късно през 2001 и 2006 г. и на автоматичните станции „Марс Одисей“ и „Марс Риконисънс Орбитър“. Европейската космическа агенция обаче има малък опит с еърбрейкинг – подобен експеримент беше проведен с „Винъс Експрес“ в края на изследователската мисия за изучаване на Венера. Никога не е прилаган метода за достигане на окончателната орбита.

Първо на 19-ти януари екипът ще запали двигателя, за да коригира ъгъла на орбитата по отношение на марсианския екватор на 74 градуса. Така „Трейс Газ Орбитър“ ще може да наблюдава по-голямата част от повърхността на Червената планета.

След това на 3-ти и 9-ти февруари най-високата точка ще бъде снижена допълнително. След като тези маневри бъдат завършени, „Трейс Газ Орбитър“ ще се намира в орбита с параметри 200 на 33 475 километра, а една пълна обиколка около Марс ще прави за 24 часа. От тази орбита на 15-ти март еърбрейкингът може да започне!

Това е рискова процедура – горните слоеве на атмосферата ще снижават орбитата периодично, но с колко, това никой не може да каже – в зависимост от атмосферните условия на Марс триенето може да варира с всяка следваща орбита. Екипът на „ЕкзоМарс“ ще трябва да наблюдава ситуацията много внимателно, за да не би орбитата да пропадне бързо.

Екипът няма да поставена крайна дата кога еърбрейкингът ще приключи – очаква се да е в края на 2017 или началото на 2018 година.

Като цяло „ЕкзоМарс-2016“-„Трейс Газ Орбитър“ е в отлично състояние. На 30-ти ноември беше инсталирана нова операционна система. До този момент е имало само едно навлизане в т.нар. „защитен на работа“ след изстрелването, по време на първичните тестове на двигателя. Причината за аномалията тогава беше бързо установена и коригирана.

„Ние имаме удоволствието да работим с такъв чудесен космически кораб“, казва Майкъл Денис, полетен директор. „Предстои ни вълнуваща и предизвикателна мисия“.

Нека не забравяме, че на борда има и построен в България прибор за измерване на космическа радиация – „Люлин-МО“.

Източник: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/