Христо Янев представи книгата си „Единственият начин“ пред бургаска публика

1
278
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Старши треньорът на Нефтохимик Христо Янев представи книгата си “Единственият начин” пред бургаска публика. Домакин на нестандартната книжна премиера бе КЦ “Морско казино”, като в срещата с читателите участваха и членовете на екипа, стоящ зад книгата, начело с издателя Йордан Антов.

”Единственият начин” е един от първите романи на новото издателство за българска литература – “Лексикон”. Под мотото “Българският трилър на годината”, томчето разказва за историята на бивш френски легионер, френският премиер и подопечният му министър на отбраната, които се забъркват в незаконни сделки с оръжие срещу диаманти, наркотици и трафик на хора. Действието ни отвежда във Франция и Швейцария, а историята обещава “да премине през читателя като куршум”.

Книгата вече е предложена на големи издателства в няколко европейски страни. Интерес има от страна на издателска къща, която разпространява в Швейцария, Австрия и Германия, като по думите на Антов шансът на трилъра да покори Европа е голям. Самият Янев с гордост разказа за първия път, в който се е докоснал до печатното издание и призна, че вече обмисля нови идеи, тъй като “нещо отвътре го кара да пише”.

Младият автор изненада всички като се превърна в първия футболист и треньор издал художествено произведение в жанра трилър. Сам за себе си Янев признава, че като ученик литературата не му е вървяла особено. Преди две години обаче идеята за “Единственият начин” започва да се промъква в главата му и независимо от треньорските си ангажименти, писателят решава да предприеме това приключение, което успяло да изненада дори семейството му.

За място на действието си избира Франция, която му е доста позната от времето, прекарано в страната. По думите му, всички описани места са популярни туристически дестинации и би се радвал, ако с книгата си провокира любителите на пътешествията да ги опознаят. Що се отнася до героите, Янев признава, че някои от тях са мъничко заимствани от реални хора, но иначе “всяка прилика с действителни лица и събития е случайна”.

На пук на предразсъдъците, в книгата си Янев демонстрира приятен изказ, умело сказание и добро познаване на жанра. При първите си литературни опити той следва примера на имена като Лий Чайлд и Майкъл Конъли. Що се отнася до първата му любов – футболът, като треньор Янев заяви, че се чувства на място в “Нефтохимик”. А дали възпитаниците му ще прочетат “Единственият начин” той оставя на тях да решат за себе си.