Убийството на руския посланик и войната в Сирия | Temaonline.bg

1
334
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На видеозаписи се вижда нападателят да крещи религиозни лозунги и „Не забравяйте Алепо!“, визирайки сирийския град, където се сблъскаха интересите на Русия и Турция, и където гражданската война се превърна в хуманитарна криза, съобщи агенция „Блумбърг“.

Лидерите и на двете държави побързаха да заявят, че убийството няма да накърни отношенията между Анкара и Москва, които все още се възстановяват след като турция свали руски боен самолет близо до границата със Сирия миналата година.

1. Защо убиецът спомена Алепо?

Алепо е мястото, където подкрепяните от руснаците сирийски войски победиха бунтовниците, повечето от които са мюсюлмани сунити, след едни от най-ожесточените боеве в продължаващата вече шеста година гражданска война. Въпреки че Турция активно поддържа бунтовниците още от началните етапи на войната, напоследък Анкара отдава по-голямо значение по отношение на Алепо, така че не се намесва в руската кампания в подкрепа на президента Башар Асад.

 

2.Какво става с турското помирение с Русия?

Малко вероятна изглежда нанасянето на вреди, доколкото представители и на двете страни заявяват, че друстранните връзки са твърде важни, за да бъдат увредени от убийството. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу нарече убийството „терористична атака срещу руско-турските отношения“. Руските и турските външни и вътрешни министри, заедно с техните ирански колеги, не подадоха сигнал за отмяна на планираната във вторник среща в Москва, на която да обсъдят текущото развитие на събитията в Сирия.“Няма да има ново захлаждане в отношенията“, каза по държавната телевизия „Россия 24“ Леонид Слуцки, шеф на комисията по международни отношения в долната камара на руския парламент.

 

3.Съюзници ли са Русия и Турция?

По-скоро оформящи се приятели. Турция се присъедини към НАТО през 1952 г. заедно с Гърция, когато САЩ и техните западни съюзници търсеха крепости срещу разпространяването на комунизма. След разпадането на съветския съюз през 1991 г. Турция и Русия са партньори в търговията и туризма. През октомври двете държави се споразумяха да работят заедно по газопровод по дъното на Черно море.

 

4.Защо напрежението между Русия и Турция вече е високо?

От избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. Русия и Турция се оказаха на различни позиции за съдбата на Асад. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган го нарече „по-напреднал терорист от Ислямска държава (ИД)“, а руският президент Владимир Путин изпрати свои военни да спасяват Асад. Руско-турските отношения стигнаха до ръба на разпада, след като турски самолети свалиха руски боен самолет през ноември 2015 г. близо до границата със Сирия, казвайки, че машината е навлязла в турското въздушно пространство. Путин наложи санкции върху турския изтос и върху туристическата индустрия. Отношенията се възстановяват, откакто Ердоган изрази „дълбоки съболезнования“ за инцидента.

5.Колко навреждащо може да се окаже това за турската икономика?

Турската икономика от 860 млрд. долара беше засегната тежко след свалянето на самолета. Забраната на Путин на руските туристи, успоредно с терористичните атаки, затрудниха турската туристическа индустрия, която произвежда около 6% от брутния вътрешен продукт. Броят на чуждестранните посетители се сви с около 25% през октомври в сравнение с предишната година, удължавайки периода на спад до рекордните 15 месеца. „Най-непосредственото въздействие от последните събития е, че е малко вероятно материализирането на надеждите за завръщане на руските туристи в Турция“, каза в съобщение по интернет Волфанго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence.

 

What bravery AP’s @BurhanOzbilici showed to capture those photos. Wire staff very often unsung and very often the heroes of this trade. pic.twitter.com/JYpXbrxIUm
— Barry Malone (@malonebarry) December 19, 2016

 

6. Какво ще означава това за сигурността на Турция?

Убийството беше извършено малко след две скорошни атаки, отговорност за която поеха кюрдските сепаратисти, а за другата правителството твърди, че е била извършена от кюрдски сепаратисти. При двата атентата бяха убити над 50 души в Истанбул и провинция Кайсери. Кюрдската войнстваща групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) и ИД извършиха няколко бомбени атентата в турция след юли 2015 г., при които бяха убити стотици в големите градове на Турция. Турция започна битка срещу двете групировки в трансгранична операция в Сирия, която започна през август. Последното нападение „показа влошаване на обстановката на сигурност в Турция и постави политиката на правителството към Сирия в центъра на вниманието“, отбеляза Закари Уитлин, анализатор от Eurasia Group.

7. Какво ще случи оттук нататък?

Турция и Русия изградиха съвместен екип за разследване на убийството и ще засилят сътрудничеството си срещу тероризма, заяви Ердоган в реч по телевизията Той също така обеща повече сътрудничество в сирийската гражданска война, което е вероятен сигнал, че Путин може да получи по-голяма свобода на действие там. „Москва ще окаже по-силен натиск върху Турция за придвижване към руската позиция, призоваваща към преходно правителство, което е най-удобно“, допълни Уитлин.