Кой е Анис Амри, атентаторът от коледния базар в Берлин

1
324
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Криминално проявеният тунизиец, който трябвало да бъде екстрадиран още преди половин година, е новият заподозрян за атентата на коледния базар в Берлин. 100 хил. евро награда обяви Германия за информация, която да доведе за залавянето му

Награда до 100 хил. евро за информация, която би довела до залавянето на терориста от коледния базар в Берлин, обявиха германската прокуратура и полиция. Новият заподозрян, за който властите предупреждават, че може да е въоръжен и опасен, е 24-годишният Анис Амри, рецидивист от Тунис. 

Той пристигнал в Германия през юни 2015 и беше идентифициран като извършител, след като разрешителното му за пребиваване в страната беше открито в шофьорската кабина на тир, с който прегази десетки хора на едно от най-оживените места в германската столица в понеделник вечерта.

Сред 12-те му жертви е и полският водач на камиона, открит вътре мъртъв с огнестрелни и прободни рани.

Източници от съдебната система разкриват, че тунизиецът е бил поставен под полицейско наблюдение още през март – по подозрение, че планира обир, за да финансира покупката на огнестрелно оръжие. След няколко месеца обаче бил оставен на мира поради липса на доказателства.

Роден е през 1992 г. в пустинния град Татауин, вдъхновил Джордж Лукас за планетата Татуин в „Междузвездни войни“, а днес – база на Ислямска държава близо до либийската граница. Емигрирал още през 2011 г., като искал да се установи на работа в Германия, разказва един от братята му, който се чул за последно с него преди две седмици.

Преди да стигне до желаната дестинация и да получи временно убежище там, той вече имал четири години престой в Италия, повечето време – в затвора, сред мафиотски босове и гангстери, заради умишлен палеж и вандализъм в бежански център. В родината му също го чакала присъда – пет години за грабеж.

От вътрешното министерство на провинция Северен Рейн-Вестфалия потвърдиха, че Анис е бил в полезрението на службите за борба с тероризма. „Зюддойче цайтунг“ пише, че Амри се движел в обкръжението на ислямския проповедник Ахмад Абделазиз А., известен като Абу Валаа и арестуван миналия месец.

Според британския таблоид „Дейли мейл“ бъдещият терорист е бил задържан на три пъти и подозиран в подготовката на сериозно престъпление против федералната република – но преди няколко седмици следите му се изгубили.

Тунизиецът използвал шест различни имена, като опитвал на няколко пъти да се представи като гражданин на други държави като Египет и Ливан. Трябвало да бъде депортиран още през юни, но процедурата се забавила заради неуредици с документите му в Тунис. Книжата пристигнали в Германия едва тази седмица…

GPS данните показват, че камионът, с който извършил нападението, е бил задигнат в късния следобед от индустриална зона в северозападната част на Берлин. След като се поупражнил да го управлява, около 19,40 ч. новият му шофьор поел в посока площад Брайтшайдплац…

Полският шофьор е останал жив докрая, сочи докладът от аутопсията, цитиран от в. „Билд“. Предполага се, че мъжът е бил застрелян в главата едва след като камионът се врязал в тълпата. Тази версия потвърждават и свидетели, които твърдят, че са чули изстрел.

Първоначално задържаният заподозрян – пакистанец, беше освободен във вторник поради недостатъчно доказателства.

Междувременно Ислямска държава се провъзгласи за вдъхновител на атентата, който според тях бил в тон с призивите да се атакуват цели и граждани на страните от антитерористичната коалиция.Ако ИД действително стои в дъното на атентата в Берлин, това ще се окаже първото мащабно ислямистко нападение в Германия, отбелязва „Дойче веле“.

Тунизийците са най-големият контигент в структурата им – броят им се изчислява на 7000, като мнозина заемат ръководни позиции, допълва „Дейли мейл“. Родом от Тунис беше и извършителят на сходния терористичен акт в Ница през лятото.

Виж още: Нападателят от Ница – нестабилен, бисексуален и фен на ИДИЛ

„Фейсбук“ профилът на Анис Амри издава и връзката му с ислямистката групировка Ансар ал-Шария, която изби 40 чужди туристи на плажа в Сус. Днес се предполага, че престоят му зад решетките го е превърнал в религиозен екстремист.

 

Източник: Би Би Си, Българската редакция на „Дойче веле“, „Дейли мейл“