Най-популярните рецепти на билки, киснати във вино

3
406
Добави коментар
teokostov
teokostov

Някои билки се киснат в спирт (ракия) и от тях се приготвят лековити тинктури, други – във вино (за по-добра разтворимост), а трети в прясно мляко – за по-добра усвояемост.  Заради алкохолното си съдържание виното е било предпочитано  като добър разтворител за горчивите, летливите и ароматните вещества от лечебните растения. 

„Здравница” събра най- популярните рецепти на билки, киснати във вино.

Рецепта №1
При епилепсия, спазми, атеросклероза също се приема счукан на прах бял имел, доза: на върха на ножа или по ½ ч.л. с вода, вино или към ястия 2 пъти дневно.

Рецепта №2
За подпомагане лечението на жълтеница се препоръчва да се направи винен извлек от сушени орехови листа ( 1 шепа наситнена дрога се слага в 1 л. чисто домашно вино, престоява 7-8 дни и се пие по 1 малка чашка 3 пъти дневно).

Рецепта №3
Против глисти се приготвя смес от стрити на прах стръкове( заедно с корените) от лечебен ранилист и двойно повече пулверизирани сушени листа от праскова да се вари в добро и чисто вино. След прецеждане да се пие често на гладен стомах и вечер преди лягане. Рецептата е на Св.Хилдегард.

Рецепта №4
В трудовете на Авицена, Амасиаци и др. представители на източната медицина е описано лечебното значение на бодливия зановец (Cytisus spinosus) – помага при нервна слабост, ушни болки и укрепва зъбите, а сварен с вино е поледен при загуба на обонянието.

Рецепта №5
В 100 г домашно вино се добавя 1 суп. лъжица стипца и се слага да заври. Добре е да се правят жабурения 4-5 пъти дневно.