„Викинг“ – руският „Хан Аспарух“

1
386
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Новата филмова суперпродукция на историческа тематика излезе по кината в Русия

Медиите го определиха като руския „Игра на тронове“, но ние бихме го оприличили на нашите исторически суперпродукции като „Хан Аспарух“.

Всъщност „Викинг“ може би е най-близо до „Борис I“, тъй като главният му герой е светият княз Владимир I Святославич (ок. 960-1115), покръстил Киевска Рус в православната вяра през 988 г.

Той се играе от Данила Козловски („Духless“), а режисьор е Андрей Кравчук („Адмирал“). Сюжетът: Вината за случайната смърт на брата пада върху Великия княз, а по закон трябва да му отмъсти по-малкия брат – незаконнороден. Заради своя отказ да убива той заплаща с всичко, което притежава…

Според историческите хроники след това Владимир бяга към Скандинавския полуостров, където събира голяма армия от варяги, с чиято помощ през 978 г. си връща Новгород. Две години по-късно той превзема Киев и с измама убива своя полубрат Ярополк, като по този начин остава единствен владетел на Киевска Рус…

За литературна основа е послужила Началната руска летопис (Повесть временных лет) от монаха Нестор, датираща от началото на XII в. Работата над амбициозния проект, копродуциран от държавния Първи канал, придължила седем години. Снимките протичат основно в Подмосковието и Крим, 

„Искахме да създадем не приказен, условен свят, а визуално убедителен свят, в който героите да заживеят. Ето защо избрахме да снимаме почти документално и за целта трябваше да изработим всичко – от костюмите на воините до дизайна за ръкохватки на мечовете, прическите, татуировките; да намерим места, където природата е изпълнена с енергия, мощ, красота“, казва режисьорът, цитиран от агенция ТАСС.

За първи път в историята на руското кино филмът излиза в две версии – „лайт“ с възрастово ограничение 12+ и забранена за лица под 18 години. Разликата е около пет минути, но според Кравчук са се получили два съвсем различни филма.

Все пак той уверява, че вариантът за възрастни не изобилства от секс, насилие, алкохол и наркотици – а е „кино, с дълбока човешка драма, приключения, война, любов“.