Как да се справим с депресията след празника | Temaonline.bg

1
323
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Изпитвате ли депресия от връщането на работа след коледните и новогодишни празници? Не сте сами в раздразнението си.

Американската телевизия CNN потърси мнението на щатски психолози относно причините и начините за справяне със следпразничната тъга. „Има повече от една причина”,

„През 10 дни до 2 седмици почивка имаме навика да прекаляваме в добрия смисъл с всичко – преяждаме, препиваме и не спим достатъчно. Това са предпоставки за следпразничен срив”, заявява Ангелос Халорис, професор по психиатрия и поведенчески невронауки от Университета Лойола в Илинойс.

Допълнителният физически стрес се комбинира с резкия контраст между радостта от свободата на времето с приятели и семейство и натоварването от работните задължения, независимо дали пренасяне на стоки или отговаряне на мейли.

Друга възможна причина е разочарование от протичането на празниците и чувство на изхабена напразно почивка заради нереални очаквания.

„Виждаме това в много изследвания. Хората имат високи очаквания за Коледа, като си представят времето със семейството като някой телевизионен сериал. Това никога не е така, дори в най-добрите празници”, заявява д-р Ранди Хилард, специалист по психиатрия от Университета в Мичиган.

Зимното време подсилва лошото настроение. Студено и влажно е, а и се стъмва рано. Ако сте имали възможността да прекарате празниците на топла дестинация контраста е голям и депресиращ.

Какво можем да направим, за да се справим с неприятните усещания?

На първо място е нужно да се отнасяме с колегите и близките си с разбиране, тъй като почти всички около нас също се чувстват зле, обяснява Хилард. Така се справяме с враждебната изнервена среда.

Не бива да се втурваме и да поемаме прекалено работа, предупреждава Халарис. Поставяйте си малки цели, за да постигате по-лесно чувство на удоволетвореност.

Недейте да живеете със спомените от празниците и да се самосъжалявате, че са свършили. Примирете се с това и помнете, че ще има и други.

„Себеубеждаването и оптимизмът са важни”, казва Халарис. Можете да гледате снимки на котки в интернет, ако ви е нужно разведряване.

Също така се възползвайте от прекъсването на обичайния режим и започнете нови навици на работното място. Независимо дали ще е приятелско отношение към произволен колега или ставане от бюрото на всеки час – всичко помага.

Спомнете си какво най-много сте харесали по време на почивката си и го запазете в ежедневието си. Да носим пижама постоянно или да пием всяка вечер не е допустимо, но можем да се обаждаме по-често на приятели, които иначе почти не виждаме, дори да е за 15-минутно кафе.

Най-ключова е комуникацията. Тъжните хора имат навика да се усамотяват.

„Насилвайте се да комуникирате, дори да не ви харесва. Компанията помага за справяне с депресията.” , заявява Хилард.

„Запланувайте вечер с приятели или роднини в следващите седмици. Не става въпрос за напиване и преяждане, защото това ще стартира следпразничния цикъл наново”, предупреждава за очевидното психиатъра.