Интересни и забавни факти за Футбола

4
352
Добави коментар
magazin
magazin

Както знаете футбола е велика игра и е може би най-популярният спорт на света. Корените на играта далеч надхвърлят представата ни и първата топка за футбол е от преди 450 години и е била направена от кожата на сърна. Безспорно най-доброто първенство е това в Англия като освен факта, че там играят най-добрите футболисти и най-скъпо платените, първенството е известно и със своето спортсменство.

Всички помните за коварната болест споходила капитана на Българският национален отбор по футбол Стилиян Петров. А помните ли какво направиха феновете не само на Астън Вила, а и на всички останали отбори на острова. Точно в 19 минута ставаха на крака в бурни ръкопляскания в чест на капитана на Вила и така подкрепяха играча със същият номер на фланелката в борбата му с коварната болест.

Друг спортсменски жест се случва на мача между Донкастър и Бъри. В 93 минута след спряна игра и върната от футболиста на Донкастър Фористър топка към вратаря,  топката го прехвърля и въпреки, че се получава зрелищен гол, след подновяване на играта от центъра отбора оставя противника от Бъри да изравни, това е феърплей и надали се е харесал на букмейкърите като bet365 и сайтовете за футболни прогнози, но вижте актуални Залози за днес.

Друг подобен случай е след прекратен заради порой мач в Английската втора лига като в 30 минута резултата е 1-0 за домакините. На следващият ден след като мача е насрочен за преиграване след първият съдийски сигнал отборът на домакините е оставен да вкара гол и така резултатът да стане отново 1-0, това е великата игра.

Не само в Англия обаче има феърплей, още в началото на миналият век отборът на Коринтиас е пример за подражание след мач в който при контузен играч на противника те вадят свой за да останат с равен брой играчи.

Ето обаче няколко малко известни факта за любимата игра на милиони.

През 1930 години на пъвото световно първенство шампион става отбора на Уругвай.

През 1950 година Индия отказва участието си на тогавашният шампионат на планетата защото не им е разрешено да играят боси.

По време на футболен мач в Конго пада мълния и загиват 11 футболисти.

В Перу след едно отсъждане на съдията което е в ущърб на домакините става бунт и това води до над 500 ранени запалянковци.

Единственият обтор който няма загуба от Аржентина и Бразилия колкото и да не Ви се вярва е отборът на Норвегия.

Най-срамната загуба на нашият национален отбор е от Испания с цели 13 безответни гола.

В Мадагаскар след грешка на съдията в знак на протест отбор си вкарва цели 149 автогола.

Дългогодишният капитан и национал на Германия Филип Лам има 724 мача в кариерата си което е доста впечатляващо, но още по впечатляващо е, че никога не е получил червен картон в тези мачове, факт.

Последната шампионска титла на Арсенал има и друг известен интересен факт – Ариен Робен е играч на тима и забележете, има коса!

Отборът с най-дълго име в света е от Холандия и това е Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda или иначе казано –  НАК Бреда.

Ливърпул е първият отбор в Англия който има победи като гост на 50 различни стадиона.