Бюджет по женски или колко струва красотата?

6
292
Добави коментар
frvasileva89
frvasileva89

Е, момичета, не можем да отречем, че неустоимият ни чар гълта доста средства, нали?

Мъжете потръпват от ужас при мисълта колко пари харчи нежната половинка, за да поддържа външния си вид.

Не е зле обаче да опитаме и по-нискобюджетно разкрасяване. Това ще ни даде възможност да запазим самочувствието си дори когато разполагаме с по-малко средства за лични нужди (например – когато се появят децата, които гарантирано ще изсмучат и портфейлите ни).

И така, нека да поемем дълбоко въздух и да се гмурнем в необятната шир на тоалетната чантичка, на гардероба и изобщо на красивата женска главица.

Козметика

Ако някой мъж се опита да вникне в смисъла, съдържанието и последователността на употреба на всичките козметични продукти, които използва партньорката му, рискува да си докара  паник атака, невроза или друго патологично състояние, засягащо психиката.

Е, цялата тази козметика може да засегне не само психиката, но и бюджета.

Направих си труда да проведа малко изследване сред моите приятелки и се оказа, че харчат между 150 и 500 лева на тримесечие за козметика. Уау! Звучи много?

Не и ако си представим всичките шампоани, балсами, маски за коса, серуми, емулсии, душ-гелове, антицелулитни кремове, лакове за нокти, кремове за лице, интимни сапуни, дезодоранти, лосиони за премахване на грим, лакове и пяни за коса, скрабове, коли маски, кремове за крака и ръце, избелващи пасти за зъби, парфюми, червила, спирали, пудри и фондьотен, сенки, очни линии, гланцове, ружове…

Мога да продължа да безкрай, затова ще спра тук!

Съветвам дамите, преди да се бръкнат за най-новия лосион с метрапилозинова киселина*, извлечена от междумускулната тъкан на единствения жив Глакус атлантикус (е, вече не е жив), да изпият няколко капки валериан и да потърсят достъпни, ефикасни, хуманни и натурални варианти за разкрасяване – има ги в изобилие.

Ще дам няколко примера от моя опит, които работят перфектно.

Вместо маска за коса на стойност 40-60 лева – забъркай си смес от жълтъци, алкохол (най-добре домашна ракия), чист зехтин (или други студенопресовани масла), хума, кисело мляко, две-три капки йод и две-три капки етерично масло. Намажи сместа върху косата си, завий я с найлонов плик и кърпа и остани спокойна за час-два. После измий! Прави си маската два пъти месечно. Тази процедура прави косата ми фан-та-стич-на!

Вместо балсам на стойност 5-30 лева – капни в дланта си няколко капки студенопресовано масло (например – жожоба), разнеси по дължината на измитата, мокра коса. Среши и изсуши.

Вместо маска за лице на стойност 20-30 лева – отвори интернет, а после – хладилника. И си сготви прекрасна маска за лице с пресни продукти. Има страшно много материали по темата. Предлагам ти един за вдъхновение. 

Вместо антицелулитен крем на стойност 20-60 лева – свари си кафе, пийни го, а с утайката си направи масаж на бедрата. Може да добавиш и някакво студенопресовано масло.

Вместо скраб на стойност 10-20 лева – до скоро си купувах тоалетни трици за около 1.50 лв, но от няколко месеца вече не се продават никъде. Може би защото са едновременно супер ефикасни и неприлично евтини. Като заместител на триците ми предлагаха всякакви „скрабове” на достолепни цени. Не, мерси! Купих си хранителни пшеничени трици – вършат чудесна работа! Трици и вода – обтриваш лицето и шията и готово!

Вместо боя за коса на стойност 10-40 лева – ако не държиш на русото, можеш да боядисваш косата си в прекрасни цветове и да я подхранваш едновременно, използвайки стрити листа на растения. Основно къна, която можеш да смесваш с други растения за получаване на най-различни цветове. Достатъчно информация и напътствия ще откриеш тук: www.hennafox.com

Вместо крем за тяло на стойност 15-30 лева – избери си чисто студенопресовано масло. Добави към него няколко капки етерично масло и го нанасяй на влажна кожа след къпане. Ефектът е невероятен.

Вместо скъпи продукти за избелване на зъбите – стрий на прах няколко таблетки активен въглен. Топни в него с четката си за зъби и изтъркай зъбите си. Повтаряй процедурата няколко  пъти седмично.

Внимавай да не се подхлъзнеш по био козметиката – етикетът „био” в много случаи е просто хитър трик да ти се поискат ужасно много пари, за нещо доста обикновено, което реално струва не повече от няколко лева.

Имай едно на ум и за шампоаните. Каквото и да твърдят, аз не съм усетила разлика между шампоан за 30 лева и такъв за 3 лева. Чети съдържанието – внимавай за силикони и парабени.Има прекрасни продукти за коса като катранен шампоан и хининова вода, които струват между 1-3 лева.

А пък едно от най-глупавите неща, за които човек може да даде 15-20, че и 40 лева, е лакът за нокти. Пробвала съм лак и от най-скъпите, и от най-евтините – резултатът е един и същ. Затова залагам на лакове от 2 лв. – чудесни са!  

Диети

Мъжете може би смятат, че когато сме на диета, това е добре за бюджета, защото няма да ядем.

Нищо подобно. Ще ядем!

Просто това, което ядем ще носи странни префърцунени имена – фенел, киноа, аспержи, спелта, лимонена трева, нони… Всички те си приличат по това, че са скъпи!

Френски чайове, палмови сиропи, хапчета с всевъзможни извлеци. Много хора се опитват да ни продадат чуждоземни продукти, осланяйки се на това, че не ги познаваме и ще повярваме на всичко, което ни кажат за тях.

И всичко, което ни казват за тях, може и да е вярно. Но това не означава, че по нашите земи не растат достатъчно добри плодове и зеленчуци, с които да си спретнеш чудно хубава диетка и детокс.

Ябълки, зеле, мед, ядки (ама не макадамия или кедър, а съвсем обикновените български орехчета) – ще те подкрепят в борбата с килограмите или в стремежа да прочистиш тялото си.

Предлагам ти два варианта за детокст, който ще те освободи от някое и друго килце и няма да се отрази ни най-малко на бюджета.

Спорт

Ние, жените, знаем колко е важно да сме във форма, да сме жизнени, стегнати, без целулит. Затова обичаме спорта. Или поне обичаме да се записваме на различни спортни мероприятия, тренировки, групи, курсове.

Зумба, спининг, Pole Dance, Kangoo Jump и всякакви такива – отвъд въображението. Тук също важи правилото – колкото по-шантаво звучи, толкова по-ефективно. Йогата отдавна е клише.

Но всичките тези групови тренировки струват пари. Екипчетата за тях – също (съгласете се, че не можем да танцуваме самба с клин на точки!).

Но какво да правим, ако бюджетът се мръщи на идеята да се запишем на скачане с батут (невероятен хит в момента)? И настоява да купим туфли на детето вместо на нас?

Да си останем грозни и дебели? В никакъв случай! Истината е, че общото между всички тренировки е движението. То е и тяхната цел. Но движението, колкото и да не ни се вярва, е нещо естествено за човешкото тяло и би могло да ни се случва и извън залата за Belly Dance.

Ето няколко съвсем безплатни начина да спортуваш:

Тичай в парка – чудесно е и много освежаващо!

Ходи пеша – до офиса, до пазара, до… където си поискаш!

Организирай си групова тренировка с приятелки – ако някоя от вас разполага с просторен хол, може да го използвате за зала. В интернет е пълно с клипове с упражнения – свалете си, пуснете си, тренирайте дружно.

Хем ще сте си в група, хем ще е безплатно, хем няма да се притеснявате от свръхнапреднали непознати, които с лекота връзват краката си на фльонга.

Дрехи и обувки

Как да обясним на мъжа, че ботушите имат срок на годност един сезон? Че имаме жизненоважна нужда от поне една блузка в цвят горчица?

Че едни дънки може да са си съвсем здрави и въпреки това за нищо вече да не стават? Ми, няма как. Жената е така устроена, че самочувствието й силно зависи от онзи панталон на Zara, който я прави по-слаба (с поне 100-200 килограма).  

Ясно е, че можем да изхарчим хиляди за дрехи и обувки, но нека се върнем на здравия разум – който все пак крепи не само бюджета, но и целия свят. Ето няколко съвета, които ще направят шопинга мааалко по-разумен:

Модата си е мода – мени се през три месеца.

Ето защо, ако не разполагаме с по няколко хиляди лева за сезонен шопинг, е добре да купуваме изчистени и класически модели. Важи и за обувките, и за дрехите! Хубавото на класическите модели е, че… са класически!

И никога не излизат от мода. Можем да ги носим и тази есен, и следващата, и по-следващата, и по-, по-следващата. Особено ако са качествени.

Но няма ли да изглеждаме скучни, бихме се притеснили ние, жените.

За да не се случи това вселенско недоразумение, можем да придадем цвят, индивидуалност и оригиналност на тоалета си чрез аксесоари.

Шалове, брошки, колиета, диадеми – обикновено са доста по-достъпни от дрехите.

А и днес има безброй сръчни ръце, които творят на съвсем приемливи цени – Фейсбук е пълен със странички. Пък можеш и сама да си направиш готин аксесоар – пълно е и с такива идеи в интернет.

Втора употреба – бррр, не настръхвай от ужас, моля!

Иди и провери как стоят нещата. Истината е, че има невероятни магазинчета за дрехи втора употреба – стилни и изискани, не отстъпват на скъпите бутици.

Освен това, в тях можеш да откриеш дрехи на марки, които по принцип са твърде висока топка за бюджета ти.

OLX, Bazar.bg и други такива – Малко прилича на горния съвет, но не съвсем.

В тези сайтове можеш да откриеш чисто нови дрехи и обувки. Много от тях са купувани по интернет или са получени като подарък от чужбина.

В последствие се оказва, че са малки, големи или не точно това, което е очаквал първият собственик. Но може да са идеални за теб! При това на доста изгодна цена.

Тези платформи освен всичко друго дават възможност да се пазариш – е, не е най-приятното нещо, но все пак си е опция.

Е, може още много да се каже.

И за хранителните добавки, и за различните курсове (защото жените се развиваме непрекъснато!), и за масажистите, козметиците и фризьорите.

Но засега – толкова.

Не препоръчвам  да се откажеш от грижите за красотата – в никакъв случай! Независимо колко деца се появят в семейството и колко се стеснява бюджетът.

Да изглеждаш добре е начин да демонстрираш уважение – и към себе си, и към другите. Но това далеч не е толкова скъпоструващо, колкото се опитват да ни вменят козметичните компании (например).

Мъже, ако все пак видите, че в най-неподходящия момент от месеца партньорката ви се прибира с подозрителна хартиена торбичка (като онези, в които се слагат дрехи, купени от мола), моля, не изпадайте в потрес.

Приемете новата пола не като излишен разход, а, да речем, като един малък психотерапевт, който по някакви неведоми пътища ще направи жената до вас по-радостна. За протокола – един час при истински психотерапевт струва между 30 и 60 лева. 😉  

*няма такава киселина

Препратки:

Статия: Отърви се от токсичните разходи. Цена: 3 месецаСтатия: Колко струва да се храниш здравословноСтатия: 10 принципа за парите, които заслужава да си татуирашСтатия: Колумб в света на носените дрехиСтатия: Гаражна разпродажба като по филмитеСтатия: Колко плащаме за една картинка?