Тръмп назначи зет си за съветник в Белия дом :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
318
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Getty Images / Тръмп и Къшнър

Ново назначение на Тръмп предизвика политическа буря. Новоизбраният президент назначи съпруга на дъщеря си Иванка за старши съветник в Белия дом. Демократите силно се възпротивиха на този ход, който определиха като конфликт на интереси и нарушаване на закона за семейните връзки.

Джаред Къшнър, който днес навършва 36 години, получи подарък за рождения си ден от Доналд Тръмп. Поканата да премине от бизнеса в полето на политиката. Ортодоксален евреин, внук на оцелели от Холокоста, възпитаник на Харвард, преуспял в наследения от баща му бизнес с недвижими имоти, собственик на седмичника „Ню Йорк Обзървър“. Класиран от списание „Форчън“ сред първите 40 най-влиятелни млади хора в бизнеса.

Сега ще съветва Тръмп в сферата на търговските споразумения, партньорствата между държавния и частния сектор и Близкия изток.

Къшнър няма да получава заплата и ще напусне ръководните постове в компанията си. Къшнър изигра решаваща роля за победата на Тръмп и по време на кампанията се доказа като един от най-доверените му хора.

„Според мен той харесва политиката повече от недвижимите имоти. Много е добър в политиката“, казва Доналд Тръмп.

Според „Ню Йорк таймс“, Тръмп е показал, че ще следва бизнес модела на империята си, където членовете на семейството му са на върха на управлението. Къшнър обаче ще трябва да докаже, че не нарушава федералния закон срещу семейните връзки в администрацията.

Законът влиза в сила през 1967 г., след като президентът Джон Кенеди назначава брат си за главен прокурор и забранява на федерални служители да назначават членове на семейството си в агенция или друго ведомство, което оглавяват.

Къшнър е женен за Иванка Тръмп от 2009 година. Според медиите, Иванка, Джаред и трите им децата скоро ще се преместят от Ню Йорк във Вашингтон в къща на стойност пет и половина милиона долара в престижния квартал Калорама. В същия квартал се очаква да се нанесат и семейство Обама, веднага след като напуснат Белия дом.