Велинград – райско кътче в Родопа планина

2
572
Добави коментар
poluina
poluina

 

Велинград е разположен в западните части на Чепинска котловина, която е разположена в западната част на една от най-красивите планини на България – Родопи. Градът се намира на 48км. юго-западно от Пазарджик, на 86км. от Пловдив и на 26км северо-западно от г. Батак.

Многочислените археологически находки по тези места свидетелстват за наличието на живот от дълбока древност. Характерни следи тук са оставили: тракици, римляни, византийци и славяни. В началото на IXв.  тази местност се присъдинява към българското царство. Кървави и мрачни следи остават в историята на това райското кътче по време на турското владичество, когато чрез сила местното население е било принуждавано да промени своята вяра, а именно да се откаже от християнството и да приеме исляма, като тяхна основна и единствена религия. Един от вълнуващите разкази за тези събития е написал, потомак на местния свещеник М. Драгинов. Също така вълнуващи страници е написал в своите родопски пътеписи патриарха на българската литература – Иван Вазав.  След това в епохата на Българското Възраждане местното население има огромен принос за така дълго жадуването Освобождение. Днешният град Велинград е създаден през 1946г., в резултат на сливане на три села  – Каменица, Лъджене и Чепино. Като Чепино е най-старото населено място в котловината, възникнало в качеството си на крайпътно селище.  Лъджене първоначално е бил малък чифлик, като около него впоследствие се създало селището. Основната причина, поради която се създават селища са минералните източници. В Каменица е била създадена първата римска баня. Местната църква е построена през 1816г., като до това время тя е била неголям подземен манастир, а през 1846г. е било създадено църковно училище, в което е преподавал Иван Ждраков. 

След Освобождението на България местно население осъзнава, с какви блага разполага техният регион и създават сегашният курорт, който е с национално и международно значение.

Многото на брои минерални източници, съвремените балнеложки и курортни бази, благоприятният климат и прекрасните природни условия създават възможност тук всяка година да почиват повече от 200 000  човека.

Най-голямото богатство на Велинград са минералните източници, които са повече от 70, в които температурата на водата е от 22 до 90°C. Водосборният басейн заема площ от приблизително 800 кв. м. и е разделен на три терминални зони: Чепини, Лъджене и Каменица.

 

Минаралната вода във Велинград по своето количество и състав съчетава в себе си едновременно лечебните възможности на водите, които са в  Хисаря, Бани (Карловска област) и Наречен. Те помагат да се използват за лечението на заболявания на опорно-двигателния и нервната система, кожни заболявания, заболявания на черият дроб и стомаха. В курортният център се прилага лечение на неспецифични леки заболяания, неврологически заболявания, пневмония, а също така се прилага и калолечение.

Името на града е свързано с името на родената в с. Каменица Вела Пеева (1922-1944г.), която е активист в младежкото и работническото движение в България, участва в партизантският отряд Антон Иванов, който дейстава в Западните Родопи от февруари 1943г. до февруари 1944г.  Също така Велинград е родното място на Николай Гяуров, който е световноизвестен оперен бас.

Интересна забележителност, която може да се посети в това приказно къчте на Родопите е карстовият извор Клептуза, който е символ на града. Обявен за природна забележителност през 1966г. средната температура на водата в източника е 8°C. Всяка секунда от източника излизат около 570 литра вода. Част от водата се събира в изкуствено езеро, което е разположено в красив парк. Оформен като привлекателна и много посещавана зона за почивка и развлечение. Също така с създадена добра туристичека инфраструктура.