Тракийско светилище „Орлови скали“ – цивилизация на скалните хора

2
402
Добави коментар
poluina
poluina

Комплексът „Орлови скали“ (или Картал кая) пази следите от загадъчните култове на „цивилизацията на скалните хора“ в Източните Родопи. Светилището се намира на склон със западно изложение в покрайнините на Ардино. Във вулканична скала с внушителни размери са били изсечени над 100 трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97.

Скалните ниши са една от най-големите мистерии по българските земи. Намират се  на много места в Източните Родопи, като всички те са част от мегалитни комплекси. Учените приемат, че това са били светилища на траките, но тази теория не е доказана.

Спорно е и предназначението на нишите. Според най-разпространената теория те са свързани с тракийските погребални обреди на обезсмъртяването. Нишите са били своеобразни порти към отвъдния свят, врати към света на Богинята майка Кибела, чийто символ в скалата.   

Втората теория ги свързва с ритуалите на инициация (преход от един социален статус към друг). В  деня на своята инициация младежите трябвало да минат през голямо изпитание: да балансират върху дървени стълби и скелета или да висят на въжета над бездната между небето и земята, преди да оставят своя дар в името на Богинята майка в родовата ниша.

Според друга версия нишите са таен код, който е указвал местоположението на находища на злато и минерали в древността. Шифърът бил известен само на посветените, които идвали всяко лято в планината.

Любопитен факт е, че в Родопите са документирани най-древните и най-внушителни скални сакрални комплекси в Европа. Първите изсичания на мегалитни култови съоръжения тук – стъпала, улеи, кръгове (шарапани), кръгли подиуми – олтари и други подобни са направени преди 7000 години. Това означава, че родопските скални мегалити предхождат знаменития мегалитен комплекс „Стоунхендж“ във Великобритания. Археолозите смятат, че изсичането на ниши в скалите, започнатото още в епохата на късния енеолит от древните обитатели на планината. По-късно е възобновено и развито за култови практики от траките. Само в Източните Родопи са открити над 100 мегалита, дело на човешка ръка, с предполагаем праисторически или тракийски произход.