Избор на колода Таро

2
722
Добави коментар
gabo
gabo

Избор на колода Таро

„Това, което търсиш, търси теб.“ Руми

 

Съвсем скоро ми се наложи да помогна на приятел да избере карти Таро. Той ми даде идея да напиша малко по-подробна информация за колодите таро и по какъв начин да правим своите избори.

Няма да навлизам в обяснение за произхода на картите. Факт , че хората се вълнуват от гадания и това е нещото, което няма да се промени.

Ще напиша за моите усещания и кое е важно при избора на карти, с които трябва да работим.

Картите Таро приемам за предмет, който отваря сетивата ми за онова дълбоко знание, което определя вселенските закони и събития. За мен всеки начин на гадаене е спомагателен – да достигнеш до Космическото знание, Акашовите записи или Божието слово – кой в каквото вярва.

По мое мнение всеки един човек може да използва интуицията си. Някои хора го правят по-успешно от други. Някои хора достигат до просветление и без помощ на карти, астрология или други методи за прогнозиране, гадаене. Но те са единици.

За другите ни остава да вярваме или да подлагаме под съмнение усета си. Често спънка в достигането до дълбокото знание е прекомерната рационалност. Опитите да си обясним нещо, което е извън нашите измерения на приемане и осъзнаване, но с ограничените ни до момента знания.

Е, когато става дума за гадание, това е малко излишно. Защото целта е да се изчистим от условностите на битието и да надникнем отвъд.

Картите Таро са помощ за връзка с нашата интуиция. По тази причина е много важно каква колода ще изберем. И дали тя ще ни събужда за знаците, които идват отвъд.

Първото и много важно нещо в избора на карти е много простичко – харесването. Привличането към човек, местност, колоди Таро е нещо, което не се измерва с правила. То е химия – случва се и има своето обяснение. Но то не може да се структурира в правило.

Първата колода, с която се сдобих, харесах по една картинка на кутийката. Бях силно привлечена от нея. Оказа се, че изображението е на Кралица жезли – кралицата, в която аз се оприличавам. Това е дребен пример как работи харесването и защо е от такова голямо значение.

Не подлагайте под съмнение първите си усети за дадена колода. Може би тя ви привлича и дава знаци, които след време ще установите за важни.

Второто важно нещо е до каква степен допускате да вървите по определени правила. Да, картите Таро имат своето значение и то е много важно. Но често могат да „говорят“ чрез цветове, картинките, избора на художника за изрисуване на определената карта – сюжета, който е избрал и до каква степен съответства на значението на картата.

Тук е важно да се избере какъв тип колода е по-приемлива за избор. В момента има много автори, които създават своите колоди и се различават от основните две традиции в Таро – на Уейт и на Кроули.

При колодите, които са базирани на основите на Уейт, на малките аркани има богати картинки, които подсказват какво е значението на картата.

Уейт колодите са много подходящи за начинаещи. Които лесно могат да се ориентират за значението на картите от един поглед.

Колодите, които следват традициите на Кроули, те са мало по-особени. Най-общо казано, липсва действие в малките аркани. Липсват изображения на хора. Което е малко объркващо за начинаещи. Обикновено преливат с много астрологични, и-дзин и кабала символи.

Всеки сам трябва да прецени до каква степен е готов да рискува и колко големи предизвикателства може да поеме по пътя на гадаене с Таро. Кроули колодите не са идеален съветник за начинаещи. Но ако някой усеща, че може да се справи с посланията, които носят – нека следва този си усет.

Вече има автори, които използват много фантазия в изработката на своите колоди. И дори да следват традициите на Уейт, сякаш картите са в съвсем нова посока.

Аз не съм привържеик на идеята, че първата колода Таро трябва да е задължително на Уейт. Има много по-цветни и красиви колоди и ако имаме интерес към тях, то е по-добре да се направи в такава колода инвестиция.

Важно за избора на карти е и изработката. По мое мнение, българските издания често са „спестили“ от качеството на изработването, за сметка на цената. Да, в голяма част българските издания на Таро са с по-ниска цена. Но са изработени на не особено качествен картон, изображенията не винаги са прецизни, цветовете може да не са като на оригинални колоди. Има и изключения, но аз лично предпочитам карти, които са създадени извън България. Не е изключено да има и чужбински колоди, които не блестят с качество и също имат забележки. Но след добро оглеждане, може да се отсее кое си струва инвестицията.

За начинаещите е плюс, ако избират колоди, които предлагат и богата, описателна книжка със значението на картите. В почти всички колоди Таро има поне малка брошурка, която е от помощ за начинаещите. Но колодите с богато описание на картите са с предимство. Дори и само, за да се проследи какво значение на картите влагат създателите на това конкретно Таро. Ако в изображенията на картите има специфични символи, нови герои, които не са характерни за картите Таро, то е добре да се потърси книга с подробно описание.

Но преди всичко друго, важно е дали избраните карти събуждат интуицията, дали ви „говорят“, дали усещате връзка с тях.

Аз си имам моя система за избор на нови колоди. Имам няколко любими карти. И ако в харесаната от мен колода не ми допадат изображенията за тези карти, това е първи признак, че няма да мога да се сработя с колодата. Ако не вибрирам на една честота с картите, които усещам близко до себе си, няма как останалите да ми проговорят.

Ето няколко примера за приликите и разликите в някои колоди Таро. На произволен принцип избрах представянето на Тройка чаши в различните колоди.

Golden tarot

Gilded tarot

Rider-Waite tarot

Thoth Crowley

Haindl tarot

Marseille Cat tarot

Golden Dawn tarot

Golden Dawn Magical Tarot

 

Разликата между отделните Таро „течения“ е много видима. И е от значение всеки да направи избора си в кое течение ще има желание да се потопи. За хората с интереси към астрологията,може да е от помощ наличието на астрологични символи и подказки. Но това за съвсем начинаещи и в двете сфери е доста объркващо.

Най-правилен избор е толкова индивидуален, колкото са и хората, които работят с Таро. За един може да е най-прекрасна дадена колода. Но за друг човек да не събужда никакъв трепет.

Tarot of trees

И не забравяйте, че колодите Таро са инвестиция. И е по-удачно да се използват. Околкото да стоят захвърлени в някой тъмен ъгъл. В процеса на изучаване на Таро може да има и промени в личния вкус към колодите. Но първата колода трябва да е избрана със сърцето. Поне за мен е най-правилното това.

Желая успехи в срещите с Таро. Таро е магия – в нас и извън нас.

снимки: интернет