Меркантилната страна на любовта: 1. Парадоксът на страстта

5
300
Добави коментар
msimonyan
msimonyan

Любовта е една от вечните тематики, разгледана в много романи, поезия, драматични произведения, опери, комедии, трагедии и т.н. Потребността от любов винаги е била и ще бъде от основна значимост за човека поради това че задоволява ключови негови потребности. Интимните отношения са предмет на изследванията на Фройд, Юнг и много техни последователи като тематиката за любовта бива засегната в дялове на психологията като психология на личността, физиологична психология, а някои крайни прояви на любовта като мания са разгледани в психопатологията.

Традиционният подход към любовта, тиражиран в масовите медии и налаган в западния тип общество, включително и у нас, слага акцент върху романтиката и свързва проявленията на любов с три главни характеристики: спонтанност, случаен (равен) принцип и чувство за предопределеност (теорията за двете половинки) Ключова характеристика на романтичната любов е алтруизмът, като всеки от партньорите дава безвъзмездно в името на благополучието на своят любим.

Факт е, че въпреки развитието на науката и техниката през последните два века, интимната страна на човешките взаимоотношения все още е недобре изследвана територия и в много случаи въпреки нашите надежди е източник на неразбиране, незадоволеност и страдание. Парадокс е, че колкото повече надежди възлагаме на нашите любовни връзки, толкова по-малко ни задоволяват те. (Московичи, 2006). Това е така наречения „парадокс на страстта“: Едниният партньор обича повече, отколкото обичат него. Колкото повече любов иска той, толкова по-малко другият партньор е склонен да му даде.

Какво ново може да даде социално-психологичният подход към разкриването на своеобразието на интимните човешки отношения? Социалната психология се занимава с динамиката на процесите, които протичат в индивида при общуването му с други хора или в малки социални групи и мотивацията за действие на индивида в социална среда. Социалните психолози изследват интимните отношения на хората в най-малката група – двойката и така дават нова перспектива в изучаването на любовните отношения, а именно това, че те са рационални и базирани на принципите на икономиката и пазарните отношения.  В следващите части ще разгледаме теорията на Шарън Брем която любовта трябва да се изследва от гледната точка на социалният обмен и равностойността. Тя твърди, че трябва да разглеждаме интимните ни отношения от гледна точка на възнаграждения, цени и алтернативни решения. Както със всяка друга стока на пазара, в любовта ние пресмятаме цени и ползи и се стремим да „купим“ най-доброто, което можем да си позволим. (Брем, 2006). Допълваща теория е тази на равностойността, която твърди, че в интимните си връзки хората правят изчисления и се се стремят да дават и получават толкова, колкото и техният партньор. (Уолстър, Уолстър и Бършейд, 1978).

продължението следва…..