КРЕМ СУПА ОТ ПРАЗ

3
362
Добави коментар

 Когато бях малка, абсолютно никой не беше способен да ме накара да ям супа. Да не говорим, че разновидностите се ограничаваха до пилешка, доматена и картофена. Идеята да ям бульон със зеленчуци изобщо не ми допадаше. В повечето случаи, когато не можех да споря с родителите си, слагах в супата по 2-3 филийки накъсан хляб и чак сега разбирам какво ми е липсвало, защо не обичах да ям супа – липсвала ми е плътност, каквато сега ми дава всяка една приготвена крем супа. 

 За сметка на преди, сега обожавам домашно приготвените крем супи, изпълнени с аромат и плътност. Допада ми това, че се приготвят лесно, има достатъчно за всички и са подходящи както за предястие, така и за основно, особено в студените дни, когато ми се хапва вкусен обяд.

 Днес ще ви споделя рецептата за последната супа, която сътворих 🙂

Необходимите продукти са:

4 средно големи картофа (обелени)

3 стръка праз

1 голяма глава лук

1 стрък селари (целина)

няколко стръка прясна мащерка

1 равна с.л. захар 

30 гр. масло

400 мл. зеленчуков бульон

200 мл. прясно мляко

50 мл. сметана за готвене

сол и черен пипер

 В касерола сварявам до полуготовност картофите, които предварително съм нарязала на едро. В нагорещен тиган с незалепващо покритие слагам маслото да се разтопи и запържвам лука, праза и селарито, нарязани на кръгчета, а лука на полумесеци, добавям и листенцата прясна мащерка. Запържвам, докато зеленчуците омекнат и добавям лъжицата захар. Разбърквам и свалям от котлона. 

 В горещия бульон слагам картофите и запържените зеленчуци, овкусявам със сол и черен пипер и оставям да заври на умерен огън. 

 След като супата заври, прибавям на тънка струя прясното мляко и държа на котлона още 2 минути, докато разбърквам. В блендер изсипвам всичко и добавям сметаната. Разбивам, докато се получи хомогенна смес. 

 Сервирам супата с крутони, стрък мащерка и поръсвам с черен пипер. 

Да ви е сладко! 🙂