Синоптикът Валери Спиридонов обяви какво ще е времето през февруари и март!

1
327
Добави коментар
slavchev
slavchev

Реклама:

Има вероятност февруари и март да са по-топли. Такава прогноза направи метеорологът от НИМХ проф. Валери Спиридонов в интервю за „24 часа“.

Прогнозата за февруари засега гласи: със средни месечни температури, близки до нормалните или по-високи, и месечни количества валеж близки до нормалните. Може да се очаква февруари 2017 г. да е по-малко топъл от февруари 2016-а и да е с подобни или по-малки месечни количества валеж. За март очакванията са за средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните“, посочва експертъти допълва, че първо трябва да се изчака края на януари.

„От няколко месеца температурите са по-ниски от нормата и е доста вероятно природата да компенсира в следващите месеци с по-топло време“, дава надежда метеорологът,

По думите му прогнозата за дългосрочните модели за пролетта и лятото е по-несигурна, тъй като проблемът с метеорологичните модели е свързан с промените в океана. „Притокът на топлина от океана към атмосферата е много по-голям, отколкото обратния. Прогнозата на повърхностната температура на океаните все още не е категорична“, казва той.

Що се отнася до краткосточната прогноза, проф. Спиридонов е оптимист. Според него трябва още малко да потърпим многото студ и сняг

„Според климатичните норми най-ниски са температурите през последната десетдневка на януари. Засега и първата половина на месеца добре ни подреди. Занапред пак ще е студено, но не с толкова много и не толкова ледени дни, през които за цялото денонощие температурите остават отрицателни. Имаше обаче период, в който няколко последователни дни температурите не минаха минус 8 – минус 10°. Все пак, казват му Голям Сечко. През следващата седмица отново се очакват валежи. Ще започнат от вторник следобед и ще продължат до четвъртък. Първо от сняг, после от дъжд“, казва специалистът.

„Дунавската равнина ще избегне многото сняг В петък ще вали само над Стара планина и Родопите. След това малка пауза. После вятърът ще се усилва с новите валежи. Със спирането им температурите ще спаднат. Познатата картина“, допълва той.

Относно досегашната ледена обстановка, проф. Спиридонов се пошегува. „Казано е: “Внимавай какво си пожелаваш, да не вземе да се случи”. Преди Коледа всички питаха за сняг. Ами ето – вали. Шеговитата препоръка е догодина да не искате сняг по празниците, за да не закъсвате по магистралите. В природата наистина всичко е свързано, но още не можем да разгадаем връзките. Който се интересува, помни, че повечето прогнози за зимата бяха тя да е нормална и по-топла и по-суха. Но засега е обратното“, каза той.

Източник: БЛИЦ

[Total: 0    Average: 0/5]