Мартеници. Традиционни мартеници. Мартеници от вълна, Мартеници за ръка.

2
1684
Добави коментар
sdobreff
sdobreff

Не позволявайте китайските мартеници да изместят българската традиционна мартеница!

Днес реших да си припомним традицията за българската традиционна мартеница, която според две от най-известните легенди идват още от времето на Аспарух.

Вярвате или не вярвате на някои от спряганите легенди, факт е, че мартеницата има древни езически корени и е възникнала, като символен амулет, който е предпазвал от уроки, както се възприема и до днес. Тя също е символ и за настъпването на пролетта. 

Най-вероятно изобретяването на усуканата нишка от бял и червен цвят е плод на чиста случайност, върху която обаче с течение на времето започват да се натрупват различни символни и обредни елементи, които превръщат традиционната мартеница в обект на вяра в защитата против уроки.

Според етнографски изследвания първите мартеници, които са били изработвани за закачване на хората и на добитъка са били правени само от червен конец и са играли ролята на амулет. Червеното е символ на здраве и сила. По-късно се е добавил и белият цвят, като символ на женското начало и дългия живот.

В днешни дни Баба Марта е един от най-обичаните празници. Почита се от всички българи по цял свят и всички вярват, че носенето на мартеница през март ще им донесе здраве през цялата година.

Най-любим днес празникът е за децата, които се радват на мартениците и се кичат с особен ентусиазъм. Затова направете празникът вълшебен за тях, а и за вас, като повярвате в магията на мартениците. За да имат силата си те трябва да са изработени от традиционни материали, а именно от чиста вълна, да са бели и червени, и с няколко цветни нишки, които символизират небето и водата, земята, слънцето и плодородието.

Ако сте решили тази година сами да изработите свои мартеници, не забравяйте, че когато се прави мартеница тя трябва да се усуква наляво.