Румен Радев встъпи в длъжност като президент

2
356
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Двамата с Росен Плевнелиев произнесоха речи на церемонията по предаване на властта пред паметника на Незнайния воин

Три дни след като положиха клетва пред Народното събрание, Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха официално в длъжност като президент и вицепрезидент под звуците на 21 артилерийски салюта и камбанен звън.

Виж още: Кой е Румен Радев

На церемонията пред паметника на Незнайния воин присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и дипломати.

Военната церемония е знакова част от встъпването в длъжност на новия държавен глава, припомня БНР. Предшественикът му Росен Плевнелиев поздрави почетния караул и се поклони пред националното знаме за последен път като президент, а малко по-късно това направи и Румен Радев, поемайки функциите си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Пред множеството говориха и Плевнелиев, и Радев. Досегашният държавен глава заяви:

„Държах правилната посока и зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш – тръгвам си с високо вдигната глава. Властта за мен не бе цел, а средство да бъдеш полезен на народа си, служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах. Айнщайн казва: „Мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство“. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО. България е стабилна.

Плевнелиев пожела на новия президент да носи гордо отговорността, да бъде мъдър и успешен президент – и още:

„Да превърнете президентската институция не във властови център, а в център на баланса, да отворите вратите на президентство за различните мнения и идеи, защото диалогът и дебатът са кислородът са демокрацията. Уважаеми президент Радев, желая ви от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България. На добър час, г-н президент!“

Виж още: Първата президентска реч на Доналд Тръмп (с превод)

В първата си реч като президент, която този път не беше предварително написана, Румен Радев заяви, че за него приемането на поста на държавен глава е огромна чест и отговорност.

Той изрази благодарност за изграждането на демократична България към Росен Плевнелиев и към всичките си предшественици, като призова:

Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас, ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно – ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас.

Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния воин и почетоха с минута мълчание загиналите за свободата на България, после приеха тържествения марш на почетния караул.

В храм-паметника „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит отслужи молебен и подари на новия президент икона, а той целуна ръка на Негово светейшество.

По-късно Радев и Йотова бяха посрещнати от предшествениците си Плевнелиев и Маргарита Попова при своето първо влизане на „Дондуков“ 2 като президент и вицепрезидент.

Виж още: Първото обръщение на Румен Радев към нацията

По-рано, в първото си интервю пред БНТ след президентската клетва, Радев увери, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет. 

„Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство.“

„Някои казват, че Вие нямате толкова голям опит, не познавате толкова много политиците. Каква ще бъде Вашата експертиза, на какъв принцип и с кого ще се посъветвате, за да изберете лицата в този служебен кабинет?“ – на този въпрос Радев отговаря:

„Има, разбира се, с кого да се посъветвам, но смятам, че това е и един голям плюс – не съм обременен с политика.“

Виж още: Репликата, която разбуни духовете в парламента

А запитан дали се притеснява от натиск от партията, която го е издигнала за президент, коментира:

„Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора отляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани. Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер – служебен, бъдещ и едно правителство. В областта на външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ.“

Източник: BNR.bg