Трите най-често срещани грешки при писане на текст за уеб

2
465
Добави коментар
mogilska
mogilska

Ефектът от тях и как да ги поправиш

Един от най-ефективните начини да се научиш да вършиш нещо добре е като анализираш внимателно лошите образци и откриеш какво не бива да правиш. Това важи с пълна сила и за писането на съдържание за уеб.

1. Казваш едно и също нещо по няколко различни начина

Преди години попаднах на въвеждаща лекция по предмета „Полово възпитание на децата“. Откриващите думи на преподавателката бяха горе-долу следните:

„Половото възпитание е изключително важна тема за децата. Колкото по-рано обърнем внимание на половото възпитание на децата, толкова по-добре, темата е наистина важна и не бива да рискуваме. Отнесете се с внимание към предмета „полово възпитание на децата“ като имате предвид колко важно за тяхното бъдеще да се говори за това навреме, за да се елиминират редица рискове.“

И така още 5 – 6 минути.

Ако не бях полузаспала от скука, щях да съм искрено възхитена от дамата, която успя в рамките на 8 минути да каже едно и също нещо по няколко различни начина.

Това е често срещан проблем и при писането на статии за уеб. Авторът повтаря едно и също по няколко пъти, като само леко размества думите.

 

Каква е причината за това?

Неумението на автора да изясни, структурира и облече мисълта си в подходящите думи. Подценяване на аудиторията, страх, че четящите няма да разберат това, което иска да им каже. Незнание с какво да запълни обема думи, който си е наумил, че трябва да напише. Разсеяност.

 

Какъв е резултатът от публикуването на такъв текст?

Посетителят на сайта, който сканира за нужната му информация, прелита през този текст, вижда че в него няма нищо смислено, което да му е полезно и затваря страницата.

 

Как да се справиш с този проблем?

След като напишеш текста, прочети го още веднъж и задраскай всички изречения/пасажи, в които казваш едно и също, само че с различни думи. После прочети текста на глас и зачертай тези изречения, които си пропуснал при предното четене. Помоли някой друг да прочете текста и да ти каже какво е разбрал. Ако нещо го обърква, нека ти посочи кое. Редактирай отново и тествай по същия начин дали се е получило по-разбираемо. Повтаряй упражнението, докато не ти се получи. 2. Има много текст, който не дава полезна информация, а е оставен за пълнеж

Повтарянето на едно и също нещо по няколко начина също влиза в тази графа, но тук ти обръщам специално внимание на онези фрази, изречения, пасажи, които само раздуват текста – не носят смислена информация, не създават атмосфера.

Пример:

„Както виждате този (име на продукта) е различен. Затова и привлече нашето внимание. Нещо важно което пропуснахме да споменем, е че той разполага с (следват характеристики на продукта). С това нашият обзор, посветен на (име на продукта) не приключва.

Когато отваряме кутията му и го виждаме за първи път, първите ни впечатления са… са някак специални.“

Или:

„Ключовите думи са много важна (въпреки, че често биват грешно дефинирани) част от SEO оптимизацията. Както в миналото, така и днес те са изключително съществена част от успеха на всяка кампания, макар и използвани по по-различен начин от преди.“

 

Каква е причината за тази грешка?

Недобро познаване на темата, по която се пише. Липса на достатъчно информация, когато авторът трябва да напише текст с определена дължина. Неумение на автора да търси и намира най-подходящите думи, за да изрази мислите си.

 

Какъв е ефектът от публикуването на текст с твърде много пълнеж?

Не успява да убеди посетителя на сайта, че ще даде адекватно решение на проблема му и/или го дразни, защото му губи времето. Затова той просто затваря страницата и отива да търси информация другаде.

 

Как да се справиш с този проблем?

Проучвай темата, за която смяташ да пишеш, подготвяй се старателно, от това идва половината успех в писането. Говори конкретно на читателите си. Когато се налага да използваш прилагателни, нека са такива, които извикват представи, емоции. Прочети статията „Как да напиша текст за уеб, който да привлича вниманието“, за да разбереш как да направиш това. Ако за темата, по която пишеш, са достатъчни 500 думи, не се пъни да напишеш 1000. Пиши, редактирай, чети на глас, редактирай пак. Чети повече книги на всякакви теми, включително и поезия (тя намира думи да изрази дори неизразимото). 3. Повторения, прекалено много прилагателни и неправилно употребени думи

Пример:

Уникалното решение на проблема на твоя клиент може и да е в уникалния ти продукт, който му носи и уникално изживяване, но той няма как да го разбере. Наблъскал си текста с прилагателни и той не може да стигне до смисъла. Блокирал си сам своето уникално предложение за продажба и то не стига до неговия фронтален кортекс.

 

Каква е причината за тези грешки?

Недостатъчно редактиране на текста. Неумение на автора да търси и намира най-подходящите думи, за да изрази мислите си, ниска езикова култура. Слаба подготовка по темата, недостатъчно разбиране на материята.

 

Какъв е резултатът от публикуването на подобен текст?

В повечето случаи читателят не разбира изобщо какво искаш да му кажеш, отказва се да търси смисъл в завъртените изречения и затваря страницата.

 

Как да се справиш с този проблем?

Повторенията се изчистват лесно. Достатъчно е да прочетеш още веднъж – два пъти текста и да ги зачертаеш. Прекаляването с прилагателни се елиминира по два начина: първо, проумяваш, че една точна дума е по-силна от три реда общи приказки; второ, четеш текста си на глас и го редактираш, докато не започне да се разполага удобно в устата ти и да звучи разбираемо и човешки. Неправилната употреба на думи, както и голяма част от проблемите, свързани с писането на добри текстове, се оправя с четене. Подготвяй се внимателно по темата, за която ще пишеш. Ако не си сигурен в значението на някоя дума, провери го в тълковния речник. Помни, че когато разбираш нещо, можеш да го обясниш просто и достъпно и твоите читатели ще са ти благодарни за това.

Без значение дали си начинаещ копирайтър, занимаваш се с писане на статии или просто искаш сам да си направиш текстовете за сайта – пиши, чети (не само собствените си писания, но и книги на всякаква тематика), редактирай, пак пиши и редактирай, и ще избегнеш капана на празнодумието, неточните фрази и дългите изречения. Успех!